Όλοι οι μαθητές και φοιτητές έχουν περάσει κάποια στιγμή της ζωής τους από αυτό το στάδιο: ατελείωτα ξενύχτια, παρέα με… καφέδες για να βγει η ύλη.
Ωστόσο, αν θέλετε μια πιο σίγουρη μέθοδο για να έχετε καλά αποτελέσματα, σύμφωνα με μια ομάδα ειδικών από το πανεπιστήμιο Brandeis στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, δεν έχετε παρά να… αλλάξετε τακτική.
Και πιο συγκεκριμένα, να ξεχάσετε τα ξενύχτια και τους πολλούς καφέδες και να φροντίσετε να ξεκουράζεστε καλά και να απολαμβάνετε έναν καλό ύπνο.
Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι οι νευρώνες της μνήμης που είναι υπεύθυνοι για τη μετατροπή της βραχυπρόθεσμης μνήμης σε μακροπρόθεσμη, λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν κανείς κοιμάται.
Στους επιστήμονες είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστό, ότι ο ύπνος, η μνήμη και η μάθηση είναι βαθιά συνδεδεμένοι.
Τα περισσότερα ζώα, από τις μύγες μέχρι τους ανθρώπους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να θυμούνται πράγματα όταν υποφέρουν από έλλειψη ύπνου και όπως έχουν δείξει διάφορες μελέτες, ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την «εδραίωση» της μνήμης.
Το πώς όμως λειτουργούσε αυτή η διαδικασία παρέμενε μυστήριο.
Κάποιοι υποστηρίζουν, ότι ο μηχανισμός που προωθεί τον ύπνο είναι επίσης υπεύθυνος για την εδραίωση της μνήμης, ενώ άλλοι αναρωτιούνται αν οι δύο διακριτές διαδικασίες συνεργάζονται με κάποιο τρόπο.
Με άλλα λόγια, η μνήμη «παγιώνεται» κατά τη διάρκεια του ύπνου, επειδή ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, επιτρέποντας στους νευρώνες του εγκεφάλου να «δουλέψουν», ή μήπως οι νευρώνες είναι αυτοί που… μας βάζουν για ύπνο;
Οι ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο πιστεύουν ότι ισχύει η δεύτερη υπόθεση, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων που έκαναν σε μύγες φρούτων, διαπίστωσαν για πρώτη φορά, ότι όταν ενεργοποιούνταν οι έσω νευρώνες (dorsal paired medial neurons), οι μύγες κοιμόντουσαν περισσότερο και όταν απενεργοποιούνταν οι μύγες… συνέχιζαν να πετούν.