Η πανδημία δοκιμάζει το σύστημα υγείας και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών» .
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 επισήμανε ότι στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση στις κλίνες Covid είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς δίνονται και κλίνες non Covid. Αμέσως, πρόσθεσε, βρίσκεται κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ για ασθενείς που διασωληνώνονται.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Νότια Ελλάδα δεν πιέζεται. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 κενές απλές κλίνες.
Πιθανότητα για τρίτη δόση νωρίτερα από το 6μηνο
Ανέφερε ότι η πλειονότητα των εμβολιασμένων που βρίσκονται σε ΜΕΘ έχουν περάσει ή είναι κοντά στο να κλείσουν το εξάμηνο εμβολιασμού. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι οδηγίες για την τρίτη δόση και να αρχίσει να χορηγείται νωρίτερα από τους 6 μήνες. Η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, σημείωσε.
Συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης είπε πως: «Εξαρτάται από την επιτροπή των εμβολίων. Προφανώς αυτό δεν είναι πολιτική απόφαση. Μακάρι να υπάρξει μια αλλαγή (για να ανοίξει νωρίτερα από το 6μηνο η πλατφόρμα για τα ραντεβού)».
Αναφερόμενος στα άντι-COVID φάρμακα δήλωσε ότι έχει γίνει παραγγελία από τη χώρα μας για 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα και θα έχουν φτάσει προς τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα έχει δοθεί η σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.
Επίσης ανακοίνωσε ότι η χώρα μας έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με την εταιρεία Merck για να κάνει την παραγγελία για το αντιικό χάπι κατά του κορονοϊού, ενώ το ίδιο γίνεται και για το σκεύασμα της Pfizer. Ο κ. Πλευρης έκανε γνωστό ότι τα φάρμακα αυτά θα τα πληρώσει το κράτος, ωστόσο σημείωσε ότι δε θα είναι ευρείας χρήσης. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα εν λόγω φάρμακα πρέπει να χορηγούνται τις πρώτες ημέρες προσβολής από τον ιό, και δεν αφορούν περιπτώσεις βαριάς νόσησης.