Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν στο εργαστήριο για πρώτη φορά έναν ανθρώπινο σκελετικό μυ, ο οποίος μπορεί να συστέλλεται και να ανταποκρίνεται στα εξωτερικά ερεθίσματα όπως ο φυσικός μυς. Ο καλλιεργημένος μυς θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δοκιμάσουν πάνω του την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια νέων φαρμάκων, καθώς και να μελετήσουν καλύτερα διάφορες μυικές ασθένειες, ιδίως όσες είναι σπάνιες και καθιστούν δύσκολες τις βιοψίες.
Οι επιστήμονες του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ντιουκ, με επικεφαλής τις Νενάντ Μπουρσάκ και Λόραν Μάντεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “eLife”, χρησιμοποίησαν ως αφετηρία ένα μικρό δείγμα ανθρωπίνων κυττάρων, τα οποία είχαν περάσει το αναπτυξιακό στάδιο των βλαστοκυττάρων, αλλά ακόμη δεν είχαν εξειδικευτεί για να μετατραπούν σε μυϊκά κύτταρα.
Οι ερευνητές αύξησαν στο εργαστήριο αυτά τα πρόδρομα κύτταρα πάνω από 1.000 φορές και μετά τα τοποθέτησαν σε έναν υποστηρικτικό τρισδιάστατο σκελετό, ώσπου τα κύτταρα αυτά -με τη βοήθεια θρεπτικών ουσιών- σχημάτισαν λειτουργικές μυικές ίνες.
Οι επιστήμονες, υπέβαλαν τους μυς του εργαστηρίου σε μια σειρά από δοκιμασίες και διαπίστωσαν ότι λειτουργούν πολύ όμοια με τους φυσικούς. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι καλλιεργημένοι μύες αντιδρούν κανονικά στα ηλεκτρικά ερεθίσματα, κάτι που ποτέ έως τώρα δεν είχε καταστεί εφικτό για τους εργαστηριακούς μυς.
Όπως είπαν οι ερευνητές, ο εργαστηριακός μυς ανοίγει νέες δυνατότητες εξατομικευμένης θεραπείας, καθώς στο μέλλον θα είναι δυνατό να λαμβάνονται μυικά κύτταρα από έναν ασθενή μέσω βιοψίας και, στη συνέχεια, με βάση αυτά θα αναπτύσσονται στο εργαστήριο νέοι μύες. Πάνω σε αυτούς θα δοκιμάζονται διάφορα υποψήφια φάρμακα, ώσπου να βρεθεί το καταλληλότερο για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Οι επιστήμονες ήδη μελετούν έναν εναλλακτικό τρόπο, την χρησιμοποίηση πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων, αντί για μυικά κύτταρα που έχουν ληφθεί με βιοψία, έτσι ώστε να ξεπεράσουν τον «σκόπελο» της δυσκολίας να κάνουν βιοψία σε μερικές μυικές νόσους. Έτσι, στόχος τους είναι να παίρνουν σωματικά κύτταρα του ασθενούς (π.χ. από το δέρμα του ή από το αίμα του), να τα μετατρέπουν αρχικά σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και τελικά σε μυικά, ώστε να τα αξιοποιήσουν ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων μυών στο εργαστήριο.