Με κεντρικό μήνυμα «Επειδή παιδί σημαίνει ζωή», η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» γιόρτασε την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με μία λαμπερή εκδήλωση στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση και την ανάδειξη των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Kαθιερωμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αυτή η ημέρα υπενθυμίζει τη σημασία της υγείας ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος και κοινής ευθύνης που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.

Πέρα, όμως, από το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας, το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ είχε ακόμα έναν λόγο να γιορτάζει, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ίδρυσή του.

Όπως είπε ο Γιάννης Λιάρος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Συνιδρυτής της ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, «μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ άνοιξε δρόμους και πέτυχε νίκες σε πεδία με τα οποία κανένας φορέας ασθενών/φροντιστών του παιδιατρικού καρκίνου δεν είχε ασχοληθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα. Από την δημιουργία του Εθνικού Μητρώου για τις Νεοπλασίες σε παιδιά και εφήβους και την υποστήριξη λειτουργίας του πρώτου οργανωμένου Διατομεακού Ιατρείου για την μακροχρόνια παρακολούθηση των παιδιών μετά τη θεραπεία τους, έως τη συστηματική παρουσία στους διεθνείς οργανισμούς για την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών και την εμβληματική ανάδειξη του ρόλου της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης τόσο των παιδιών και εφήβων μετά τη θεραπεία όσο και των οικογενειών του, μέσα από την πρότυπη Μονάδα Ολοκληρωμένης Υποστήριξης «ΨΥΧΗ», αλλά και τα προγράμματα ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ επέλεξε να εστιάσει σε πεδία που δεν είχαν αγγίξει οι ‘παραδοσιακοί’ οργανισμοί που ασχολούνται –κατά τα άλλα με επάρκεια– με τον παιδιατρικό καρκίνο, καλύπτοντας πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες, με καινοτόμο και πρωτοποριακό τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Από την πλευρά του, ο Ακαδημαϊκός – Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος, αναφέρθηκε στο μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που ήταν «Υγιές Ξεκίνημα, Ελπιδοφόρο Μέλλον» (Healthy beginnings, hopeful futures) και το οποίο επικεντρώθηκε στην ανάγκη για ποιοτική υγειονομική περίθαλψη στις εγκύους, τις νέες μητέρες και τα νεογνά. Όπως σημείωσε, «η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του 2025 μας καλεί να αναλογιστούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αναλάβουμε δράση για ένα πιο υγιές μέλλον. Η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, οργανισμών, επαγγελματιών υγείας και πολιτών είναι απαραίτητη για την επίτευξη του κοινού στόχου: την εξασφάλιση της υγείας για όλους».

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι:

  • Γεώργιος ∆εδούσης, Καθηγητής Μοριακής Γενετικής – ∆ιατροφογενετικής και Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
  • Kατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD Παιδίατρος-Ογκολόγος, ∆ιδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ
  • Ευανθία Μπότσα, Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος, Συντονίστρια ∆ιευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γ. Ν. Παίδων Αθηνών «Αγία Σοφία»
  • Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, ∆ιευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας (Κώστας Στεφανής)
  • Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Ακολούθησε η μουσική παράσταση με τίτλο «Νόστος», σε σκηνοθετική επιμέλεια Γρηγόρη Βαλτινού, με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Βασίλης Λέκκας, η Φωτεινή Δάρρα, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Ασπασία Στρατηγού, ο Μπάμπης Βελισάριος, ο Παναγιώτης Λάλεζας, ο Χάρης Ρώμας στο ρόλο του αφηγητή, μαζί με 15 μελή ορχήστρα και 12 μέλη χορωδία.

Η παράσταση ταξίδεψε τους θεατές στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού από την αρχαιότητα έως σήμερα, μέσα από μία συναρπαστικά κλιμακούμενη διαδρομή ταυτισμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής του ΕΚΠΑ, του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Ινστιτούτου Βιολογίας και Ιατρικής του Στρες, του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου, και της φαρμακευτικής εταιρείας Galenica.