Όσα νοσοκομεία, πέρα από το «Αμαλία Φλέμινγκ» και το «Σωτηρία» που έχουν ήδη οριστεί, διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, θα μπορούν, να δέχονται και να νοσηλεύουν σε περίπτωση ανάγκης, ύποπτα περιστατικά Έμπολα, όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη.
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας προχώρησε με εγκύκλιο του σε επικαιροποιημένες οδηγίες για τα προληπτικά μέτρα που αφορούν την είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα όσα προτείνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα Κλιμάκια Ιατρικού Ελέγχου υποχρεούνται να συμπληρώνουν δελτίο διαλογής ατόμων με ιστορικό ταξιδιών στη Δ. Αφρική, ενώ σε περίπτωση που μετανάστες τίθενται σε υποχρεωτική παρακολούθηση για 21 ημέρες, το κλιμάκιο των γιατρών θα πρέπει να αποστέλλει καθημερινά στο ΚΕΕΛΠΝΟ ειδικό έντυπο «Ημερήσιας Δήλωσης Νεοεισερχόμενων Ατόμων από Επηρεαζόμενες χώρες».
Η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε στο προσωπικό των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, των Κέντρων Κράτησης (Προαναχωρισιακών), το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, τους συνοριοφύλακες και όλους όσους εμπλέκονται στην υποδοχή μεταναστών .
Οι επικαιροποιημένες ταξιδιωτικές οδηγίες από τις Ευρωπαϊκές Αρχές με πληροφορίες για όσους ταξιδεύουν στις πληγείσες χώρες της Δ. Αφρικής που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο, έχουν να κάνουν με μέτρα προφύλαξης από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Έμπολα, την ευαισθησία του ιού σε κοινά απολυμαντικά, στη χλωρίνη και σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και στη σχετικά χαμηλή επικινδυνότητα λόγω της έλλειψης αερογενούς μετάδοσης.