Μπορεί το κουτσομπολιό –ή στην πιο «εκλεπτυσμένη» μορφή του, ο «κοινωνικός σχολιασμός»- να κριτικάρεται ως κάτι αρνητικό, ωστόσο ερευνητές από τη Δανία υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει καλό στην αυτοπεποίθησή μας, επειδή μας επιτρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα θετικά ή αρνητικά σχόλια για τους άλλους, βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση ενισχύοντας την αυτό-αξιολόγηση και τον αυτο-προβληματισμό.
Βέβαια, επισημαίνουν, ότι όσα λέει κανείς για τους άλλους πρέπει να περνούν από ένα φίλτρο «κριτικής σκέψης» για την επίδραση που μπορεί να έχουν.
«Οι γυναίκες που γίνονται μάρτυρες αρνητικών σχολίων, βιώνουν μια ανησυχία αυτοπροστασίας, επειδή πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν στην ίδια “μοίρα”/θέση με το πρόσωπο που έχει γίνει ο στόχος των σχολίων» εξήγησε η ερευνήτρια Elena Martinescu από το πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν. «Οι άντρες που βιώνουν την εμπειρία των θετικών σχολίων για κάποιον άλλο, νιώθουν φόβο, ίσως επειδή νιώθουν ανταγωνιστικά προς το συγκεκριμένο πρόσωπο» πρόσθεσε η ίδια.
Η καθηγήτρια σημείωσε ακόμη, ότι το κουτσομπολιό παρέχει στα άτομα την «ευκαιρία» άμεσης κοινωνικής σύγκρισης και τη δυνατότητα να αναλογιστούν τη δική τους συμπεριφορά.
«Ίσως να έπρεπε, αντί να προσπαθούμε να αποκλείσουμε το κουτσομπολιό από τη ζωή μας, να το αποδεχτούμε ως κάτι φυσικό και να προσπαθήσουμε να σταθούμε κριτικά απέναντί του, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που μπορεί να έχει στη ζωή μας και στη ζωή των άλλων» συνέχισε.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin.