Μέχρι τώρα οι ειδικοί πίστευαν ότι οι 21 ημέρες ήταν μια ικανοποιητική περίοδος καραντίνας για τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα, ωστόσο όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα, ο ιός μπορεί να αποτελεί μια σοβαρή απειλή ακόμη και πέρα από το όριο των τριών εβδομάδων.
Σε μια νέα ερευνητική εργασία, με τίτλο «On the Quarantine Period for Ebola Virus» η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στο PLOS Currents: Outbreaks, ο Dr Charles Haas από το πανεπιστήμιο Drexel, ισχυρίζεται ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παραμένουν μεταδοτικοί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασης της επιδημίας με τον ιό Έμπολα.
Σύμφωνα με τον Haas, ο οποίος είναι καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και ειδικεύεται στις μικροβιολογικές εκτιμήσεις κινδύνου, η απομόνωση των 21 ημερών, που συνιστούν το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχουν και Πρόληψης Νοσημάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), βασίζονται ενδεχομένως σε λανθασμένα δεδομένα από το ξέσπασμα του Έμπολα το 1976 στο –τότε- Ζαΐρ (σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).
Ο καθηγητής υποστηρίζει, ότι το δείγμα των περιστατικών που υπήρχε σε εκείνη την επιδημία ήταν μόλις 109 άνθρωποι, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες Αρχές και ο ΠΟΥ να έχουν ένα πολύ μικρό δείγμα δεδομένων για να μελετήσουν.
Τα τελευταία 38 χρόνια όμως υπήρξαν κι άλλα ξεσπάσματα της δυνητικά θανατηφόρου αυτής ασθένειας, όμως –όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- οι οργανισμοί Υγείας απέτυχαν να αναθεωρήσουν τις συστάσεις τους, αναφορικά με το ιδανικό, χρονικό όριο καραντίνας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα και πιο μεγάλα σετ δεδομένων.
Όταν ο ερευνητής συνέδεσε τα στοιχεία του μοντέλου από την επιδημία του 1995 στο Κονγκό με αυτά των εννέα μηνών της τρέχουσας επιδημίας στη Δυτική Αφρική, ανακάλυψε ότι υπάρχουν έως και 12% πιθανότητες, η επώαση του ιού Έμπολα να διαρκεί περισσότερο από 21 ημέρες.
Κι ενώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ο ίδιος δεν αναφέρει ποιος θα έπρεπε να είναι ο «μαγικός αριθμός» ημερών καραντίνας, πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος από τρεις εβδομάδες.
«Οι 21 ημέρες ίσως να μην είναι αρκετές, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία» γράφει στη μελέτη του.
Για παράδειγμα, τα στοιχεία που σχετίζονται με το ξέσπασμα στο Κονγκό, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που κατά πάσα πιθανότητα έχουν εκτεθεί στον ιό, πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση μέχρι και 31 ημέρες.
Μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος, στο περιοδικό New England Journal of Medicine, υποστήριζε ότι το 5% των ασθενών, που είχαν κολλήσει Έμπολα στη Δυτική Αφρική τους πρώτους μήνες της επιδημίας, είχαν περίοδο επώασης μεγαλύτερη από τις συνιστώμενες 21 ημέρες.
Μιλώντας στη Washington Post, ο Dr Haas προτρέπει τους αξιωματούχους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ και τον ΠΟΥ να κοιτάξουν τα δεδομένα από τα προηγούμενα ξεσπάσματα του ιού, πέρα από αυτά στο Ζαΐρ, και να διεξάγουν μια προσεκτική ανάλυση κόστους/οφέλους όταν θα αποφασίζουν για τα στάνταρ της καραντίνας.
«Οι 21 μέρες καραντίνας μπορεί να έχουν προκύψει από εύλογες ερμηνείες των πρώιμων επιδημιολογικών δεδομένων. Ωστόσο, η έρευνα αυτή προτείνει να γίνει μια επανεξέταση των δεδομένων» καταλήγει ο ίδιος στην εργασία του.