Την ώρα που οι εμβολιασμοί των ενηλίκων κατά του κορονοϊού προχωρούν με γρήγορο ρυθμό ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν κυρίως τους γονείς αποτελεί το τι θα συμβεί τελικά με τα παιδιά. Για να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού θα πρέπει κι αυτά να εμβολιαστούν; Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους; Τι αναφέρουν οι κλινικές μελέτες και ποιες χώρες θα δώσουν πρώτες το «πράσινο φως»;
Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού
Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός (FDA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα (10/5) πως η άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech για την COVID-19 επεκτάθηκε στους εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών στις ΗΠΑ με την υπηρεσιακή του διευθύντρια να κάνει λόγο για ένα «σημαντικό βήμα στον αγώνα εναντίον της πανδημίας». «Η ενέργειά μας επιτρέπει στον νεότερο πληθυσμό να προστατευθεί έναντι της COVID-19» τόνισε Τζάνετ Γούντκοκ.
Η έγκριση της χορήγησης του εμβολίου στους εφήβους από τις υγειονομικές υπηρεσίες αρχικά του Καναδά και στη συνέχεια των ΗΠΑ έχει βασιστεί στα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης 3 της Pfizer-BioNTech, με συμμετοχή 2.260 εφήβων ηλικίας 12 έως 15 ετών.
Η μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το εμβόλιο ήταν ασφαλές και 100% αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, σε σύγκριση με τις ομάδες των ενηλίκων, στις οποίες η αποτελεσματικότητα καταγράφεται στο 95%, μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Η Pfizer αναμένει να έχει δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για τα παιδιά 2 έως 11 ετών τον Σεπτέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως σημειώνεται πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει την έγκριση χορήγησης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους εφήβους.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία από κλινικές μελέτες πριν συζητήσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών»
Με αφορμή τη μελέτη που διεξήχθη και την άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech στους εφήβους η Αναστασία Βαρβαρήγου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε στο newsbeast.gr.
«Είναι νωρίς να πάρουμε ακόμη θέση για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στα παιδιά» υπογραμμίζει.
«Η άποψη για τα εμβόλια σε ενήλικες ότι ”το όφελος πλεονεκτεί των θεωρητικών κινδύνων” δεν έχει εφαρμογή στα παιδιά» τονίζει η Αναστασία Βαρβαρήγου εξηγώντας: «Εφόσον η θνητότητα από τον ιό SARS-COV2 στα παιδιά είναι σχεδόν μηδενική και τα πιθανά εμβόλια θα πρέπει να έχουν μηδενικό κίνδυνο, έστω και για σπάνιες επιπλοκές».
«Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία από κλινικές μελέτες για συγκεκριμένα εμβόλια COVID-19 στα παιδιά, πριν συζητήσουμε για θέματα ασφάλειας ή μαζικού εμβολιασμού» επισημαίνει..
«Ο εμβολιασμός των παιδιών για COVID-19 έχει θεωρητικά οφέλη, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλά δεδομένα»
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Βαρβαρήγου εστιάζοντας στον εμβολιασμό των παιδιών για COVID-19 αναφέρει ότι «θα τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε σχολικές και εξωσχολικές συλλογικές αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες χωρίς τον φόβο νόσησης ή την ανάγκη συνεχούς εργαστηριακού ελέγχου, ζωτικής σημασίας για τον ψυχισμό και την ομαλή τους ανάπτυξη».
«Επιπλέον, θα επιτευχθεί ευκολότερα η δημιουργία έμμεσης ανοσίας ή ανοσίας της κοινότητας» προσθέτει.
«Ο πιθανός εμβολιασμός παιδιών για COVID-19 έχει θεωρητικά οφέλη, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλά δεδομένα πριν από την εφαρμογή του και να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα που ακόμη δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για να απαντήσουμε» σημειώνει.
Τέλος όπως εξηγεί ο συστηματικός εμβολιασμός των παιδιών είναι απαραίτητος για την προστασία τους από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο.