Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική ξεπέρασε τους 2.400 επί συνόλου τουλάχιστον 4.784 κρουσμάτων, αλλά αυτή η εκτίμηση ενδεχομένως να είναι συντηρητική, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν.
Η Τσαν είπε ότι ο θανατηφόρος ιός εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τη δυνατότητα των αρχών να τον ελέγξουν και έκανε έκκληση για τη διεθνή παροχή βοήθειας με την αποστολή ιατρικού προσωπικού, φαρμάκων και εξοπλισμού στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, δηλαδή στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και την Λιβερία.
“Η επιδημία του Έμπολα που μαστίζει τμήματα της δυτικής Αφρικής είναι η πιο εκτεταμένη, η πιο πολύπλοκη και η σφοδρότερη στα σχεδόν 40 χρόνια από την εμφάνιση της νόσου. Ο αριθμός των νέων ασθενών αυξάνεται πολύ γρηγορότερα σε σχέση με τη δυνατότητα διαχείρισης της κατάστασης”, είπε η Τσαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Η επιδημία του ιού στη δυτική Αφρική ξεκίνησε τον Μάρτιο κι έχει εξαπλωθεί στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.
Στο μεταξύ η Κούβα πρόκειται να στείλει 165 εργαζομένους στον κλάδο υγείας –γιατρούς, νοσηλευτές, επιδημιολόγους, ειδικούς στον έλεγχο μολυσματικών νόσων, γιατρούς της μονάδας εντατικής θεραπείας και άλλους αξιωματούχους– στη δυτική Αφρική για να συνδράμουν τις προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Υγείας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αρχηγείο του Οργανισμού στη Γενεύη, ο Ρομπέρτο Μοράλες Οχέντα είπε ότι η πρώτη αποστολή θα μεταβεί στη Σιέρα Λεόνε στις αρχές Οκτωβρίου.
Παράλληλα, οι αρχές στην Ολλανδία ετοιμάζονται να απομακρύνουν δύο ολλανδούς γιατρούς από τη Σιέρα Λεόνε που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς οι οποίοι είχαν μολυνθεί με τον ιό και αργότερα κατέληξαν, όπως είπε ολλανδός αξιωματούχος της δημόσιας υγείας.
Οι δύο γιατροί δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα του ιού αλλά οι αρχές θεωρούν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί δεν φορούσαν την ειδική, ολόσωμη προστατευτική στολή όταν ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς, οι οποίοι τότε δεν είχαν ακόμη διαγνωστεί με τον ιό.