Προβληματισμένοι αναφορικά με τον «Οδικό χάρτη» που ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφορικά με τον ιό Εμπολα, εμφανίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Σε ανακοίνωση τους, ο διευθυντής Αποστολών των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Brice de le Vingne δηλώνει: «Ο νέος οδικός χάρτης για την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα, που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι καλοδεχούμενος, αλλά δεν θα πρέπει να δώσει μια ψευδαίσθηση ελπίδας. Χρειάζεται επιπλέον να εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών».
Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Ως μια κατάσταση επείγουσας ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο αυτό που χρειάζεται είναι η κινητοποίηση πόρων στις πληγείσες χώρες και όχι η απλή παρακολούθηση της κατάστασης από το περιθώριο με την αφελή ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι παραμένουν αναπάντητα τεράστια ερωτήματα «σχετικά με το ποιος θα εφαρμόσει τις επιμέρους πτυχές του σχεδίου: ποιος έχει τη σωστή εκπαίδευση για το εύρος των εργασιών που είναι εξαιρετικά λεπτομερείς, πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί προκειμένου να εκπαιδεύσει τους αρμόδιους φορείς στο στήσιμο και τη λειτουργία ενός θεραπευτικού κέντρου Έμπολα, πόσος καιρός χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα νέο κέντρο διαχείρισης, ποιος θα αναλάβει τη ζωτικής σημασίας αγωγή υγείας, τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων και τους ασφαλείς ενταφιασμούς στις πληγείσες κοινότητες;».
Όπως αποκαλύπτει εξάλλου ο διευθυντής Αποστολών της ανθρωπιστικής οργάνωσης κανένας φορέας που δραστηριοποιείται στις χώρες που πλήττονται από τον ιό δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στην κλίμακα που απαιτείται για τον περιορισμό της επιδημίας.
«Έχουμε πάρει ένα δυσάρεστο μάθημα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Κανένας φορέας στις χώρες που πλήττονται περισσότερο- ΟΗΕ, ΠΟΥ, οι τοπικές κυβερνήσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα)- δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην κλίμακα που απαιτείται, ώστε να έχει μια σοβαρή επίδραση στον περιορισμό της επιδημίας. Κάποιοι έχουν απλώς περιορισμένη ικανότητα- δεν είναι σε θέση να προσφέρουν περισσότερα- και άλλοι ενδεχομένως χρειάζεται να ενθαρρυνθούν για να δείξουν μεγαλύτερη προθυμία στη διεύρυνση των ορίων και να κλιμακώσουν τις αποτελεσματικές δραστηριότητες».
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ξεκίνησαν την παρέμβασή τους κατά του ιού του Έμπολα στη δυτική Αφρική τον Μάρτιο του 2014 και αυτή τη στιγμή είναι παρόντες στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία, τη Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό, όπου λειτουργούν πέντε κέντρα διαχείρισης Έμπολα συνολικής χωρητικότητας 415 κλινών. Στο διάστημα αυτό οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν περιθάλψει συνολικά 1.885 ασθενείς. Μεταξύ αυτών 907 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στον ιό Έμπολα και 170 από αυτούς θεραπεύτηκαν.