Έχετε αναλογιστεί ποτέ ποιο είναι το πραγματικό κόστος ενός πακέτου τσιγάρων; Ισπανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τους άνδρες ένα πακέτο τσιγάρων κοστίζει 107 ευρώ, ενώ για τις γυναίκες 75 ευρώ!

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ισπανική επιθεώρηση για θέματα δημόσιας υγείας «Revista Espanola de Salud Publica», υπολόγισε το κόστος των τσιγάρων με βάση το κόστος του πρόωρου θανάτου που αυτά προκαλούν. «Το κόστος θνησιμότητας ανά πακέτο τσιγάρων είναι πολύ μεγαλύτερο από την αγοραία τιμή του», σύμφωνα με την μελέτη.

Όπως λένε οι Ισπανοί μελετητές, το κάπνισμα κόβει κατά μέσο όρο 7,13 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής ενός άνδρα και 4,5 χρόνια από μια γυναίκα. Για τα χαμένα αυτά χρόνια ζωής υπολογίζεται μια χρηματική αξία (κόστος) με βάση τη μέθοδο της λεγόμενης «αξίας στατιστικής ζωής», που αντικατοπτρίζει τα χρήματα, τα οποία ένας άνθρωπος ή μια κυβέρνηση είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν προκειμένου να απομακρύνουν την πιθανότητα θανάτου ή, εναλλακτικά, να μειώσουν το κόστος του θανάτου.

Μία δεύτερη φινλανδική έρευνα, υπό την Ούλα Μπρομς του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Addiction» διαπίστωσε ότι οι «νυχτερινοί τύποι» είναι συχνότεροι καπνιστές από τους «πρωινούς τύπους» και συγκριτικά κόβουν πιο δύσκολα το κάπνισμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 23.000 ζεύγη διδύμων επί 30 χρόνια και ανακάλυψαν ότι όσοι περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «ξενύχτηδες», είναι πιο συχνοί και διαχρονικά εθισμένοι καπνιστές. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η νικοτίνη του τσιγάρου, η οποία είναι διεγερτική ουσία, κρατάει άγρυπνους τους καπνιστές, αλλά δεν αποκλείεται να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή κάτι (άγνωστο ακόμα) να ευνοεί το κάπνισμα στους «βραδινούς τύπους».