Πολλά είδη ζώων μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά μεταξύ τους, ωστόσο οι άνθρωποι έχουν το «μοναδικό προνόμιο» των γλωσσικών ικανοτήτων.
Οι ερευνητές αναρωτιούνται εδώ και πολλά χρόνια, πώς ο άνθρωπος είναι σε θέση να το κάνει αυτό και σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ, τα ηχητικά μοτίβα των ανθρώπινων γλωσσών αποτελούν «προϊόντα» ενός έμφυτου βιολογικού ενστίκτου… κάτι σαν το κελάηδισμα των πουλιών.
Οι αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι τα μωρά γεννιούνται με βασική γνώση της γλώσσας, κάτι που ρίχνει φως στο κατά πόσο η φύση ή η ανατροφή ευθύνεται για την ομιλία στους ανθρώπους.
Παρότι οι γλώσσες σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου διαφέρουν σε πολλά επίπεδα, μοιράζονται ορισμένες κοινές πτυχές, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από τις γλωσσικές αρχές που είναι ενεργές σε όλους τους ανθρώπινους εγκεφάλους, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι τα ηχητικά μοτίβα των γλωσσών των ανθρώπων είναι ‘προϊόν’ ενός εσωτερικού, βιολογικού ενστίκτου» ανέφερε στη Daily Mail ο καθηγητής Iris Berent από το πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστόνη των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με βασικές γνώσεις των ηχητικών μοτίβων των γλωσσών που χρησιμοποιούν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.