Θα έχετε ακούσει από πολλούς ειδικούς (διατροφολόγους, σεφ κ.ά.) πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα μπαχαρικά στη διατροφή μας.
Μάλιστα, αρκετοί συνιστούν να περιορίσει κανείς την κατανάλωση αλατιού, αυξάνοντας τη χρήση ή αντικαθιστώντας το εντελώς με διάφορα μπαχαρικά.
Δείτε παρακάτω μερικά από τα οφέλη που παρέχουν τα μπαχαρικά στην υγεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jena Pincott στη Huffington Post.
1. Βοηθούν στο αδυνάτισμα (καυτερές πιπεριές, πιπέρι καγιέν, τσίλι)
Έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 75% λιγότερες θερμίδες όταν το φαγητό τους είναι καυτερό. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Purdue βρήκαν ακόμη ότι η καψαϊκίνη που περιέχεται στις πιπεριές μειώνει την επιθυμία για λιπαρές, αλμυρές και γλυκές τροφές. Επιπλέον, η χημική αυτή ουσία αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος και ο οργανισμός «καίει» θερμίδες πιο γρήγορα από τα συνηθισμένα.
2. Βελτιώνουν την αναπνοή (κουρκούμη)
Επί πολλούς αιώνες, στις χώρες της Ανατολής η κουρκούμη χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων. Πλέον, ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι προστατεύει τους πνεύμονες από ουσίες που προκαλούν ερεθισμούς, από ρύπους και μολυσματικούς παράγοντες που υπάρχουν στον αέρα, όπως για παράδειγμα ο καπνός του τσιγάρου, τα καυσαέρια, η σκόνη και οι ιοί.
3. Καθαρίζουν το μυαλό (δενδρολίβανο, δυόσμος, κανέλα)
Παρότι οι έρευνες στον τομέα αυτό είναι σε αρχικό στάδιο, έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα μπαχαρικά μπορεί να καθυστερούν την εμφάνιση –ή να μειώνουν τα συμπτώματα- της νόσου Αλτσχάιμερ.
4. Μειώνουν τη ζημιά που προκαλούν τα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (κουρκούμη, ρίγανη, κανέλα, δενδρολίβανο, γαρύφαλο, πάπρικα)
Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, όσοι από τους συμμετέχοντες σε αυτήν έφαγαν κοτόπουλο η σάλτσα του οποίου περιείχε κάρυ και ψωμί με βότανα και κανέλα, έπεσαν τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα της ινσουλίνης τους κατά 31% και 21% αντίστοιχα. Τα μπαχαρικά αυτά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ανέφερε η διδακτορική ερευνήτρια Ann Skulas-Ray.