Σε κάθε 10 νοσηλευόμενους ασθενείς, οι δύο χρειάζονται μετάγγιση αίματος, ενώ για να σωθεί ένας βαριά τραυματισμένος απαιτούνται από 10 μέχρι 40 μονάδες αίματος.
Οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα στη χώρα μας είναι πάνω από 600.000 μονάδες και κάθε υγιές άτομο ηλικίας 18-65 ετών μπορεί να γίνει αιμοδότης.
Τα παραπάνω επισημαίνει η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ απευθύνοντας πρόσκληση για την εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και στις 13 Νοεμβρίου (9:00 με 12:30) στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
Συνεργάτης και αρωγός της προσπάθειας αυτής είναι το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου βρίσκεται η Τράπεζα Αίματος του ΑΠΘ.
Πριν από την αιμοδοσία, ο αιμοδότης θα πρέπει:
– Να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό που του δίνει σάκχαρα, όχι λίπη (επιτρέπεται ρόφημα, ψωμί, φρυγανιά, γλυκό, αλλά όχι μπουγάτσα, τυρόπιτα, σάντουιτς, αυγά κλπ), όταν δίνει αίμα το πρωί
– Να έχουν περάσει τουλάχιστον 3-4 ώρες από ένα κανονικό μεσημεριανό γεύμα, όταν δίνει αίμα το απόγευμα
– Να είναι ξεκούραστος και να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη νύχτα τουλάχιστον 6 ώρες.
– Να μην έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά το προηγούμενο βράδυ.
– Οι γυναίκες να μην έχουν έμμηνο ρύση την ημέρα της αιμοδοσίας ή εγκυμοσύνη το τελευταίο εξάμηνο.
Μετά την αιμοδοσία, συνιστάται στον αιμοδότη να μην καπνίσει και να μην οδηγήσει για μία ώρα, να πιει περισσότερα υγρά από ό,τι συνήθως τις επόμενες τέσσερις ώρες και αν έχει χαμηλή πίεση, να φάει εκείνη την ημέρα περισσότερα αλμυρά. Μετά την αιμοδοσία δεν επιτρέπεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών προτού περάσουν έξι ώρες και πριν από το κανονικό γεύμα.