Καρδιολόγοι προειδοποιούν για τους κινδύνους της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν προβλήματα, στον εγκέφαλο, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους πνεύμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal», ανέδειξε ορισμένους, μέχρι τώρα άγνωστους, μηχανισμούς με τους οποίους το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει την υγεία.
Ο καθηγητής Τόμας Μιούνζελ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μάιντς στη Γερμανία, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη, τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τόσο επικίνδυνα και εθιστικά, ώστε οι χώρες θα πρέπει να τα απαγορεύσουν, ακριβώς όπως έκαναν η Ινδία, η Βραζιλία, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό και η Ταϊλάνδη.
«Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στους νέους», δήλωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με δεδομένα από τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, πάνω από 3,6 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, με μια αύξηση ύψους 78%, από 11,7% σε 20,8%, στα παιδιά γυμνασίου από το 2017 στο 2018. Στη Βρετανία το 1,6% των παιδιών 11 – 18 ετών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο πάνω από μια φορά την εβδομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2015 ήταν 0,5%. Το άτμισμα, το οποίο αρχικά είχε ως στόχο να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν αυτή τη συνήθεια, έγινε τάση μεταξύ των νέων στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε εξάρτηση από νικοτίνη ακόμα και σε αυτούς που δεν κάπνιζαν προηγουμένως.
Ο Μιούνζελ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα που θα εμποδίζουν τους νέους να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα, όπως με την επιβολή υψηλής φορολογίας, τον περιορισμό της διαφήμισής τους, την εκπαίδευση για τους δυνητικούς κινδύνους και την έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης τους.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια ολόκληρη γενιά να γίνει εξαρτημένη από τη νικοτίνη» δήλωσε.
Τι έδειξαν τα ευρήματα
Ο Μιούνζελ και οι συνεργάτες του διερεύνησαν τις επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ροή του αίματος στη βραχιόνιο αρτηρία του μπράτσου σε 20 υγιείς καπνιστές πριν ατμίσουν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο και 15 λεπτά αφού το έκαναν. Επίσης εκτίμησαν πόσο σκληρή έγινε η αρτηρία. Παράλληλα, οι ερευνητές εξέθεσαν 151 ποντίκια σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου μια, τρεις ή πέντε μέρες για 20 λεπτά, έξι φορές την ημέρα.
Διαπιστώθηκε ότι αρκούσε να ατμίσει κανείς μια φορά για να αυξηθούν οι καρδιακοί του παλμοί, να γίνουν πιο άκαμπτες οι αρτηρίες του και οι εσωτερικές επενδύσεις των αρτηριών και να πάψει να λειτουργεί σωστά το ενδοθήλιο. Αυτό το τελευταίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της σωστής διαστολής και συστολής των αιμοφόρων αγγείων, προστατεύει τους ιστούς από τις τοξικές ουσίες και ρυθμίζει τη φλεγμονή και τις διαδικασίες πήξης του αίματος. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία εμπλέκεται στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών.
Τα ευρήματα από τα ποντίκια έδειξαν ότι ένα ένζυμο που ονομάζεται NOX-2 ήταν υπεύθυνο για την καταστροφή των αρτηριών, συμπεριλαμβανομένων αυτών στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο, ως αποτέλεσμα του ατμίσματος. Το ένζυμο αυτό εμπλέκεται στη άμυνα του οργανισμού ενάντια στα βακτήρια και στην διαδικασία που ονομάζεται οξειδωτικό στρες – μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα.
Τα ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράγουν το ενζυμο NOX-2 προστατεύονταν από τις καταστροφικές επιδράσεις του ατμίσματος. Οι μελετητές επίσης διαπίστωσαν πως ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες, όπως το macitentan και το bepridil έχουν προστατευτική επίδραση καθώς τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν αυτές οι ουσίες δεν παρουσίασαν ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, οξειδωτικό στρες ή φλεγμονή. Φαίνεται το χημικό endothelin 1 και μια πρωτεΐνη που ονομάζεται FOXO-3 παίζουν ρόλο στην προστασία από τις επιπτώσεις του ατμίσματος.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν συνιστούν υγιείς εναλλακτικές που μπορούν να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά τσιγάρα. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ακόμη τις επιπτώσεις της μακρόχρονης χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία. Πρόκειται πάντως για μια επιδημία που πλήττει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη, κυρίως τους νέους και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ολόκληρης γενιάς ατόμων εξαρτημένων από τη νικοτίνη που κινδυνεύουν λόγω της ενίσχυσης που λαμβάνουν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό τσιγάρο με το ηλεκτρονικό. Πρέπει να παρθούν μέτρα για την προστασία των παιδιών μας», καταλήγει ο Μιούνζελ.