Τα οφέλη της άσκησης τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, είναι πλέον γνωστά όχι μόνο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ατόμων να καταφεύγει στην άσκηση και στις εναλλακτικές μορφές αυτής με κίνητρο τη μείωση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, τη βελτίωση της εικόνας σώματος, την πρόληψη και διαχείριση χρόνιων ασθενειών αλλά και την εξασφάλιση της ευεξίας που η άσκηση προσφέρει.
Πολλές φορές όμως οι αθλούμενοι μπορούν να «πέσουν» σε διατροφικά λάθη είτε λόγω έλλειψης σωστής πληροφόρησης είτε λόγω του περιορισμένου χρόνου που διαθέτουν για να συνδυάζουν αποτελεσματικά τις επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις τους με την αθλητική δραστηριότητα που επιλέγουν. Στη συνέχεια παρατίθενται κάποιες απλές διατροφικές συμβουλές, οι οποίες συνοδεύοντας την άσκηση μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της και το αίσθημα υγείας που απορρέει από αυτήν.
Έτσι, ο μέσος αθλούμενος θα πρέπει:
• Να καταναλώνει ένα ελαφρύ γεύμα 1-2 ώρες πριν την άσκηση, επί παραδείγματι ένα τοστ ή δύο φρούτα ή ένα ποτήρι φρέσκο γάλα ή φρέσκο χυμό. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η διατήρηση της ομοιόστασης γλυκόζης κατά τη διάρκεια της άσκησης, δηλαδή η διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα υπογλυκαιμίας, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ικανότητα εκτέλεσης της εκάστοτε φυσικής δραστηριότητας.
• Να αποφεύγει την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος και γενικότερα τροφίμων πλούσιων σε λίπος πριν την άσκηση, καθώς το γαστρικό υπόλειμμα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.
• Να αποφεύγει να ασκείται όταν το αίσθημα πείνας είναι έντονο.
• Να καταναλώνει επαρκή ποσότητα υγρών τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης και ακόμα μετά την άσκηση, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αφυδάτωσης και ηλεκτρολυτικών διαταραχών λόγω εφίδρωσης, αλλά και για να μεγιστοποιείται η ικανότητα εκτέλεσης της σωματικής δραστηριότητας.
• Να καταναλώνει μετά την άσκηση ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, ώστε να αποκαθίστανται τα επίπεδα γλυκόζης και γλυκογόνου αλλά και οι μυϊκές πρωτεΐνες.
• Τέλος, να αποφεύγει την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής και πρωτεΐνης αναζητώντας έγκυρη πληροφόρηση. Ο διαιτολόγος είναι εκείνος ο οποίος θα μπορούσε να προβεί σε αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης του ατόμου και των αντίστοιχων αναγκών του σε θρεπτικά συστατικά και να αποφανθεί σχετικά με την αναγκαιότητα πρόσληψης συμπληρωμάτων.
Η άσκηση αποτελεί τη μια από τις σπουδαιότερες βάσεις για την προαγωγή της υγείας του ανθρωπίνου σώματος. Τα οφέλη της μπορούν να μεγιστοποιηθούν εάν συνδυαστεί με κατάλληλες διατροφικές πρακτικές, αλλά και με την υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου γενικότερα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην επίτευξη της μακροζωίας.
Πηγή: neadiatrofis.gr