Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη συζήτησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν με μια απλή απαίτηση: μια εκεχειρία 30 ημερών στον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά, την οποία η Ουκρανία έχει ήδη αποδεχτεί, ως πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας ειρηνικής διαδικασίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, αντί για αυτό, ο αμερικανός πρόεδρος έλαβε από τον Πούτιν ερωτήσεις, μισές προσφορές και περιορισμένες παραχωρήσεις – και πάνω απ’ όλα, μια απαίτηση από τον ρώσο ηγέτη να εξασθενήσει την Ουκρανία, κάτι που θα καθιστούσε γελοία οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης.

Η «κρίσιμη προϋπόθεση» για την επίλυση της σύγκρουσης, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωσή του μετά την κλήση, θα έπρεπε να είναι «η πλήρης διακοπή της ξένης στρατιωτικής βοήθειας και της παροχής πληροφοριών στο Κίεβο».

Αυτό σημαίνει διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από όλους τους ξένους υποστηρικτές της Ουκρανίας, όπως τη Βρετανία, τη Γαλλία, αλλά και όλους εκείνους που ετοιμάζουν σχέδια για μια «δύναμη επαναβεβαίωσης» μετά τη σύγκρουση, η οποία θα προσφέρει μακροπρόθεσμη εγγύηση ασφαλείας στο Κίεβο, επιτρέποντάς του να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά του και να διασφαλίσει τις προμήθειες κοινής ωφέλειας.

Αυτή η θέση απέχει πολύ από αυτήν που μπορεί να αποδεχτεί η Ουκρανία. Το Κίεβο έχει περάσει τρία χρόνια πολεμώντας τη Ρωσία, με χιλιάδες θύματα και έχει αποτρέψει με επιτυχία την πλήρη κατάληψη της χώρας, αν και με την απώλεια περίπου του 20% της επικράτειάς του, το οποίο αποδέχεται ότι δεν μπορεί να ανακτήσει μέσω των μαχών.

Η απαίτηση είναι τόσο τολμηρή, που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Πούτιν είναι πλήρως σοβαρός. «Ακούγεται σαν οι Ρώσοι να προβάλλουν τις επιθυμίες τους», δήλωσε ο Μάθιου Σάβιλ, αναλυτής του Ινστιτούτου Βασιλικών Υπηρεσιών, περιγράφοντας απλώς τη θέση του Κρεμλίνου ως «ασυμβίβαστη» με το ευρωπαϊκής ηγεσίας σχέδιο ασφαλείας.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο πίεσε ο Τραμπ την πλήρη πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών, την οποία είχε διαπραγματευτεί μία εβδομάδα νωρίτερα με την Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών του, Μάρκο Ρούμπιο. Ο Λόρδος Ρίκετς, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Πρέπει να ξέρουμε πώς αντέδρασε ο Τραμπ σε αυτό. Αλλά μπορώ μόνο να υποθέσω ότι είχε σκοπό να εξασφαλίσει μια απόρριψη από τον Ζελένσκι, αφαιρώντας την πίεση από τον Πούτιν».

Οι βασικοί ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνεται να εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, επανέλαβαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό στρατό στον αγώνα του για αντίσταση», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας δίπλα στον Γερμανό Όλαφ Σολτς.

Αυτό που πέτυχε ο Τραμπ ήταν κάτι αρκετά πιο μέτριο από μια πλήρη εκεχειρία: μια άμεση δέσμευση από τον Πούτιν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, αν το Κίεβο «αποφύγει αμοιβαία» παρόμοιες επιθέσεις από την πλευρά του.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων, η Ρωσία έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να έχει απομείνει ελάχιστη παραγωγή ενέργειας που δεν είναι πυρηνική, κάτι πολύ επικίνδυνο ακόμα και για τις ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν. Η Ουκρανία, εντωμεταξύ, καλείται να σταματήσει μια αποσταθεροποιητική εκστρατεία επιθέσεων σε διυλιστήρια πίσω από τις ρωσικές γραμμές, η οποία πιθανόν να έχει αρκετό δρόμο ακόμα, αν και οποιαδήποτε ύφεση στις εχθροπραξίες πρέπει να γίνει δεκτή.

Η Ορίσια Λουτσεβίτς, ειδικός στην Ουκρανία στο think tank Chatham House, προσθέτει ότι η άφιξη της άνοιξης σημαίνει ότι το Κίεβο κερδίζει σχετικά λίγα από μια παύση 30 ημερών στις επιθέσεις ενέργειας. Περιέγραψε την προσφορά του Πούτιν ως «μια κίνηση καλής θέλησης για να κρατήσει το ενδιαφέρον του Τραμπ και να κερδίσει ένα μεγαλύτερο έπαθλο: την εγκατάλειψη της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ».

Παρά ταύτα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν «τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας θαλάσσιας εκεχειρίας». Ο ίδιος ο Τραμπ πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται «με την κατανόηση ότι θα δουλεύουμε γρήγορα για να επιτύχουμε μια πλήρη εκεχειρία», αν και αυτό το τελευταίο σημείο καλύφθηκε από τη Ρωσία.

Αντί για αυτό, το Κρεμλίνο υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θα παραμείνει εκτός των συνομιλιών. «Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας ουκρανικής διευθέτησης σε διμερές επίπεδο», διαπραγματεύσεις που αποκαθιστούν επίσης τη νομιμότητα σε μια χώρα της οποίας η επιθετικότητα και τα εγκλήματα πολέμου την είχαν απομονώσει και είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση.

Το θετικό είναι ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, αν και η ανησυχία πρέπει να είναι ότι η Ρωσία θα τις χρησιμοποιήσει, για να προσπαθήσει να αποσπάσει τις ΗΠΑ από την Ευρώπη. Στο μεταξύ, ο Τραμπ και ο Πούτιν συμφώνησαν επίσης να οργανώσουν αγώνες χόκεϊ επί πάγου μεταξύ παικτών από τις αμερικανικές και τις ρωσικές ομάδες.