Προφυλακίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και κυριότερος πολιτικός αντίπαλος του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, προκαλώντας πολιτικές αναταράξεις στην Τουρκία.
Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου συνελήφθη σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος μέσω βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.
Millet iradesine darbe vuruluyor. pic.twitter.com/waXHu23ZVN
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) March 19, 2025
Σύμφωνα με το CNN Türk, πέρα από το ότι οι εισαγγελείς του προσάπτουν πως είναι επικεφαλής «εγκληματικής» οργάνωσης, του προσάπτονται επίσης δωροληψία και ότι έστησε μειοδοτικούς διαγωνισμούς.
Πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες ανταλλαγής σύντομων μηνυμάτων είναι μόνο μερικώς λειτουργικά στην Τουρκία από τη στιγμή που συνελήφθη ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.
Πολλοί Τούρκοι ανέφεραν περιορισμούς στα X, YouTube, Instagram, TikTok, Whatsapp, Signal, Telegram και σε άλλες υπηρεσίες.
Στην Τουρκία οι δήμαρχοι που αποτελούν αντικείμενο τρομοκρατικών ερευνών έχουν συχνά αντικατασταθεί από διοικητές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναμένεται να αναδειχθεί την Κυριακή υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στις επόμενες προεδρικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Αν και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση κανονικά δεν θα διεξαχθεί παρά το 2028, υπάρχει σεναριολογία στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για πάνω από δύο δεκαετίες.
Bουτιά για την τουρκική λίρα
Σχεδόν 7% υποχώρησαν οι τουρκικές μετοχές, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους για φέτος, ενώ απώλειες καταγράφει και η τουρκική λίρα μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, πολιτικού αντιπάλου του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πέρα από τον δήμαρχο Ιμάμογλου, συνελήφθησαν άλλοι 106 άνθρωποι στο πλαίσιο των δύο ερευνών που διενεργούνται, ανάμεσά τους γνωστοί δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.