Γυναίκες που ασκούνται τακτικά έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του ενδομητρίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου, των ΗΠΑ, ανέλυσαν 14 προηγούμενες έρευνες και ανακάλυψαν ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου κατά 20 έως 40% σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολουθούν καθιστική ζωή. Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου περιλαμβανομένων του μαστού, παχέος εντέρου, οισοφάγου και νεφρών. Το υπερβάλλον λίπος ορισμένες φορές οδηγεί σε υψηλότερο επίπεδα ορμονών, που με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Steven Moore, από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ήδη γνωρίζουμε ότι η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, αλλά η νέα έρευνα έδειξε ότι η σωματική άσκηση έχει δική της προστατευτική επίδραση.
Ωστόσο, ο ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα ακριβώς πόση άσκηση χρειάζεται για να μειωθεί ο κίνδυνος. Μια έρευνα έδειξε ότι περισσότερο από το 20% των καρκίνων της μήτρας θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι γυναίκες ασκούνταν έντονα για περίπου 20 λεπτά τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα.
Σε σχετική έρευνα, ο Moore έλαβε υπόψη προηγούμενες μελέτες που παρακολουθούσαν το χρόνο καθιστικής ζωής των γυναικών. Ανακάλυψε ότι γυναίκες που κάθονταν περισσότερες από 9 ώρες την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου σε σχέση με γυναίκες που κάθονταν λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα.
Η Sara Hiom, του Cancer Research, στη Βρετανία, δήλωσε ότι η νέα έρευνα παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι όσο περισσότερο δραστήριες είναι οι γυναίκες τόσο λιγότερες πιθανότητες εμφανίζουν να προσβληθούν από καρκίνο του ενδομητρίου. Η Hiom δήλωσε ότι η άσκηση βοήθησε να μειωθούν τα πιθανώς βλαβερά επίπεδα οιστρογόνων.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «British Journal of Cancer».
Πηγή: iatronet.gr