Ανακάλυψη νέων αρχαιολογικών ευρημάτων στον τόπο όπου πιστεύεται ότι ετάφη ο Ιησούς μπορεί να προσφέρει νέα στοιχεία που ενισχύουν τη βιβλική αφήγηση.
Ερευνητές ανέσυραν υπολείμματα ενός αρχαίου κήπου κάτω από τα θεμέλια της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, εύρημα το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, συμφωνεί με την αφήγηση του Ευαγγελίου του Ιωάννη.
Στο Ιωάννης 19:41 αναφέρεται: «Εν τω τόπω λοιπόν όπου εσταυρώθη, ήταν κήπος, και εν τω κήπω νέον μνημείον, όπου ουδέποτε ουδείς ήτο τεθής. Εν εκεί δε έθηκαν τον Ιησούν».
Σύμφωνα με την Daily Mail ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης ανέλυσε φυτικά υπολείμματα από τον χώρο και τα χρονολόγησε στην προχριστιανική εποχή, τοποθετώντας τα γύρω από την περίοδο της σταύρωσης και της ταφής του Ιησού, η οποία κατά γενική αποδοχή χρονολογείται γύρω στο 33 μ.Χ.
Η επικεφαλής αρχαιολόγος, Φραντσέσκα Ρομάνα Στασόλα, δήλωσε στην εφημερίδα «The Times of Israel»: «Το Ευαγγέλιο αναφέρει μία πράσινη περιοχή μεταξύ του Γολγοθά και του τάφου, και εμείς εντοπίσαμε αυτά τα καλλιεργημένα χωράφια».
Η ανακάλυψη προστίθεται στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την τοποθεσία της ταφής του Ιησού. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου ως το σημείο ταφής, επικαλούμενοι την παρουσία σκαλισμένων στους βράχους τάφων από τον πρώτο αιώνα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Κήπος του Τάφου, ένα ακόμη αρχαίο νεκροταφείο στην Ιερουσαλήμ, ταιριάζει καλύτερα με τις βιβλικές περιγραφές.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια ανακαινίσεων της εκκλησίας το 2022, αλλά η ομάδα πρόσφατα βρήκε αποδείξεις της παρουσίας ελαιόδεντρων και αμπελιών που χρονολογούνται 2.000 χρόνια πριν.
Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι ραδιοχρονολογικές δοκιμές, οι οποίες γίνονται για να προσδιοριστεί η ηλικία των δειγμάτων μέσω της μέτρησης της αποσύνθεσης του ισότοπου άνθρακα-14 (14C).
Ο άνθρακας -14 απορροφάται στους ιστούς όταν κάτι πεθαίνει, συμπεριλαμβανομένων των φυτών, και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στους επιστήμονες να υπολογίσουν την ακριβή χρονική στιγμή που ζούσε το φυτό.
Η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου
Η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου υποδέχεται περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Η εκκλησία, που ξεπερνά σε διάμετρο τα 5.400 τετραγωνικά πόδια, χτίστηκε πάνω σε ρωμαϊκό ναό αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη το 335 μ.Χ. Η κατασκευή της διατάχθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α΄ και, κατά τη διάρκεια της ανέγερσης, ανακαλύφθηκε ένας τάφος που πιστεύεται ότι είναι αυτός του Ιησού, ο οποίος πέθανε σχεδόν 300 χρόνια νωρίτερα.
Σύμφωνα με τη Στασόλα, τα κρυμμένα στρώματα κάτω από το δάπεδο της εκκλησίας αποκάλυψαν νέες λεπτομέρειες για την ιστορία της αρχαίας Ιερουσαλήμ.
«Η εκκλησία βρίσκεται πάνω σε μία λατομική περιοχή, κάτι που δεν μας εκπλήσσει, γιατί μεγάλο μέρος της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ βρίσκεται σε λατομείο», είπε στη «The Times of Israel». «Το λατομείο ήταν ήδη σε λειτουργία κατά την Εποχή του Σιδήρου. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, βρήκαμε αγγεία, λάμπες και άλλα καθημερινά αντικείμενα από εκείνη την περίοδο», συμπλήρωσε.
Μόλις το λατομείο σταμάτησε τη λειτουργία του, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως γεωργική γη.
«Χαμηλοί τοίχοι από πέτρα κατασκευάστηκαν και ο χώρος μεταξύ τους γεμίστηκε με χώμα», πρόσθεσε η Στασόλα.

«Τα αρχαιοβοτανικά ευρήματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για εμάς, δεδομένων των όσων αναφέρονται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, των πληροφοριών που θεωρούνται γραμμένες ή συλλεγμένες από κάποιον που ήταν εξοικειωμένος με την Ιερουσαλήμ της εποχής», συμπλήρωσε.
Εκτός από γεωργική γη, το αρχαίο λατομείο χρησιμοποιήθηκε επίσης ως κοιμητήριο με τάφους σκαλισμένους στους βράχους.
Η Στασόλα υπέθεσε ότι ο Κωνσταντίνος γνώριζε ποιος τάφος ήταν του Ιησού και έχτισε την εκκλησία από πάνω για να τον απομονώσει από τους γύρω τάφους.
Η ομάδα ανακάλυψε επίσης μια κυκλική μαρμάρινη βάση κάτω από το προσκυνητάρι που περιβάλλει τον τάφο που πιστεύεται ότι είναι του Ιησού.
Θα γίνουν περαιτέρω δοκιμές για να προσδιοριστεί η ηλικία και η προέλευση του μαρμάρου.