Η μεγάλη διαφορά που κάνει ένα σουβλάκι με πίτα junk food είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι φτιαγμένο. Αν τα υλικά είναι πρώτης ποιότητας και το μαγείρεμα προσεγμένο τότε δεν πρέπει να σας ανησυχεί.
Ένα σουβλάκι μετρίου μεγέθους περιέχει υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, και πρωτεΐνη και θεωρείται πλήρες γεύμα. Ωστόσο αντί για ελαιόλαδο χρησιμοποιείται, συχνά, φοινικέλαιο το οποίο περιέχει 80% κορεσμένα λιπαρά.
Η πίτα απορροφά μια κουταλιά της σούπας φοινικέλαιο, ποσότητα που περιέχει 135 θερμίδες, ενώ η προσθήκη πατάτας αυξάνει τη συνολική πρόσληψη λιπαρών και τις θερμίδες από 400 στις 500.
Έτσι, ένα σουβλάκι μετρίου μεγέθους (270 γραμμάρια) περιέχει περίπου 500 θερμίδες, 19 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 22 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων τα 10 είναι κορεσμένα. Εάν θέλετε να μειώσετε τις θερμίδες, αντικαταστήστε το χοιρινό με κοτόπουλο, μην προσθέσετε σως ή πατάτες και προτιμήστε η πίτα να είναι ολικής άλεσης και αλάδωτη.