Ακόμα και με συστηματική χρήση, τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα δεν φαίνεται να μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης γρίπης, δείχνει αμερικανική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας πανδημίας και χρηματοδοτήθηκε από… εταιρεία απολυμαντικών.
«Το απολυμαντικό με ενισχυμένη δράση κατά των ιών απέτυχε να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα λοίμωξης από γρίπη ή από ρινοϊούς» ανέφεραν οι ερευνητές σε συνέδριο για τους αντιμικροβιακούς παράγοντες που πραγματοποιείται στη Βοστόνη.
Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι οι ρινοϊοί και οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται περισσότερο μέσω σταγονιδίων στον αέρα και λιγότερο από μολυσμένες επιφάνειες.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας γρίπης από τον ιό Η1Ν1. Στην πρώτη ομάδα της μελέτης, οι εθελοντές απολύμαιναν τα χέρια τους κάθε τρεις ώρες επί δέκα εβδομάδες, από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο του 2009.
Στην ομάδα αυτή, το 42% των εθελοντών εμφάνισε λοίμωξη από ρινοϊούς. Σε μια δεύτερη ομάδα, η οποία δεν χρησιμοποίησε απολυμαντικό για λόγους σύγκρισης, το ποσοστό αυτό ήταν ελάχιστα μεγαλύτερο στο 51%.
Όσον αφορά τη γρίπη Η1Ν1, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 12% στην ομάδα του απολυμαντικού και 15% στην ομάδα ελέγχου.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι η μετάδοση από τα χέρια ίσως είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι είχε εκτιμηθεί» ανέφερε η ερευνητική ομάδα σύμφωνα με το AFP.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Ρόναλντ Τέρνερ στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Dial που παράγει προϊόντα καθαρισμού, απολύμανσης και προσωπικής φροντίδας.