Στη λίστα με όσα μας εκνευρίζουν μπορούν να συμπεριληφθούν πολλά και ο λόξιγκας έχει τη δική του θέση σε αυτήν. Είναι ενοχλητικός και συχνά επίμονος, ενώ μπορεί να εμφανιστεί ξανά και ξανά μέσα στην ίδια μέρα.
Το πρώτο που σκέφτεται κάποιος όταν ξεκινάει αυτή η παράξενη αντίδραση του οργανισμού είναι πώς θα σταματήσει. Και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να το πετύχουμε, είτε επειδή ακολουθούμε μεθόδους που δεν είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματικές είτε επειδή δεν τις εφαρμόζουμε σωστά.
Τι προκαλεί τον λόξιγκα;
Ο λόξιγκας είναι ουσιαστικά σπασμοί του διαφράγματος, του βασικού μυ που βοηθά στην αναπνοή και βρίσκεται ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα. Όπως εξηγεί στο Parade, ο Dr. Matthew Weissman, παθολόγος στο Maimonides Medical Center, πρόκειται για ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος που ακολουθούνται από ξαφνικό κλείσιμο των φωνητικών χορδών — και αυτό προκαλεί τον χαρακτηριστικό ήχο του λόξιγκα.
Ο Dr. Partha Nandi, που εξειδικεύεται σε θέματα υγείας του πεπτικού, συμπληρώνει πως η αιτία του λόξιγκα είναι ένα είδος «μπερδέματος» στον εγκέφαλο, ο οποίος στέλνει λάθος σήματα στο διάφραγμα. Αυτά τα σήματα μπορεί να οφείλονται σε ερεθισμό στο στομάχι, τον οισοφάγο ή ακόμη και στον προμήκη μυελό.
Ο λόξιγκας μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, χωρίς προφανή λόγο, ή να προκληθεί από πράγματα όπως η υπερφαγία, τα ανθρακούχα ποτά, τα καυτερά φαγητά ή το άγχος. Η καλή είδηση είναι ότι συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό. «Οι περισσότεροι λόξιγκες είναι ακίνδυνοι και διαρκούν για λίγη ώρα», τονίζει ο Dr. Nandi.
Η πιο απροσδόκητη και αποτελεσματική λύση
Αν αναζητάτε ένα γρήγορο κόλπο για να σταματήσετε τον λόξιγκα, ο Dr. Weissman έχει μια αγαπημένη τεχνική: Πιείτε νερό από την… άλλη πλευρά του ποτηριού.
Μπορεί να ακούγεται περίεργο —και σίγουρα δείχνει λίγο αστείο— αλλά, όπως λέει, έχει αποτέλεσμα. «Δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική απόδειξη, αλλά πάντα λειτουργεί σε εμένα», λέει.
Αν δεν μπορείτε να το κάνετε με τον κλασικό τρόπο (να σκύψετε και να πιείτε από την πίσω πλευρά του ποτηριού), μπορείτε να δοκιμάσετε να σκύψετε μπροστά ενώ πίνετε και μετά να καταπιείτε. Είναι μια πιο εύκολη -αλλά εξίσου αποτελεσματική- εκδοχή που προτείνουν πολλοί.
Κι άλλες δοκιμασμένες μέθοδοι
Αν δεν έχετε ποτήρι κοντά ή αν το παραπάνω κόλπο σας φαίνεται δύσκολο ή δεν λειτουργεί σε εσάς, υπάρχουν κι άλλες επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε:
1. Κρατήστε την αναπνοή σας.
Ο Dr. Nandi προτείνει να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να την κρατήσετε όσο αντέχετε (συνήθως 10-20 δευτερόλεπτα), πριν εκπνεύσετε αργά. Η τεχνική αυτή αυξάνει το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα και ηρεμεί το διάφραγμα, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, που βοηθά στην εξισορρόπηση της λειτουργίας των μυών.
2. Πιείτε ή κάντε γαργάρες με κρύο νερό.
Η ψύξη και η κίνηση στο λαιμό ενεργοποιούν νευρικές οδούς που διακόπτουν τον κύκλο του λόξιγκα.
3. Καταπιείτε μια κουταλιά ζάχαρη.
Το πιο… νόστιμο γιατρικό. Η τραχύτητα της ζάχαρης ερεθίζει ήπια τον λαιμό και επαναφέρει την ισορροπία στον μυϊκό έλεγχο.
4. Αναπνεύστε μέσα σε χάρτινη σακούλα.
Όπως με την τεχνική της κράτησης αναπνοής, αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα και ηρεμεί ο σπασμός. Όμως προσοχή: χρησιμοποιήστε μόνο χάρτινη σακούλα και σταματήστε αμέσως αν ζαλιστείτε.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ξεκινήσει ο λόξιγκας, δοκιμάστε ένα από τα παραπάνω. Και ίσως το κόλπο με το ποτήρι να γίνει και το δικό σας αγαπημένο.