Η επιβάρυνση που επιφέρει η οικονομική κρίση στην υγεία των εργαζομένων που πάσχουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις και η ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου για την πρόληψή τους, είναι το μήνυμα που στέλνουν η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αρθρίτιδα.
Το 30% των ατόμων με αρθρίτιδες διστάζουν να αναφέρουν την πάθησή τους στους συναδέλφους και στους εργοδότες τους από το φόβο της διάκρισης και της απώλειας της εργασίας. Ένας στους τέσσερις Έλληνες υποφέρει από κάποια ρευματική ή μυοσκελετική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της οσφυαλγίας, του πόνου στον αυχένα, των διαταραχών των άνω άκρων και των φλεγμονών των αρθρώσεων. Οι επιπτώσεις της ασθένειας μπορεί να δυσχεράνουν την ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών, ωθώντας αρκετούς ανθρώπους να αφήσουν την εργασία τους ή ακόμη και τις καθημερινές ασχολίες τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 70.000-100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με το 25% να σταματά να εργάζεται σε διάστημα 5 ετών. Επίσης υπάρχουν 25.000 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με χρόνιους πόνους ή αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από αρθρίτιδα και μυοσκελετικές νόσους, 4 στους 5 ανθρώπους πάνω στον πλανήτη θα υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους από πόνο στην πλάτη. Οι πόνοι και τα προβλήματα στη μέση και την πλάτη είναι ο δεύτερος λόγος απουσίας από την εργασία. Η αρθρίτιδα και οι υπόλοιπες συνηθισμένες παθήσεις που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα είναι από τις βασικές αιτίες αναπηρίας και νοσοκομειακής περίθαλψης, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, ενώ οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά και παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ένα τρίτο των ασθενών με αρθρίτιδες, πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, φοβίες και κρίσεις πανικού, που συνδέονται με την πάθησή τους, δεδομένης της τεράστιας επιβάρυνσης στην ποιότητα της ζωής τους.
Για το λόγο αυτό, η Εταιρεία έθεσε σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2007 την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα (210-8237302). Επιπλέον, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους ασθενών, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα προχωρά στη δημιουργία ομάδων περιπάτου, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι 15 λεπτά άσκησης την ημέρα ή 90 λεπτά την εβδομάδα βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση της παθήσεως και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση αποτελούν προϋπόθεση για την καλή ποιότητα ζωής των ασθενών και την παραμονή τους στην εργασία.