Οι ευεργετικές ιδιότητες και η χρησιμότητα των ιαματικών πηγών είναι μεγάλη, καθώς τα νερά τους πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους, που βγαίνουν από τα έγκατα της γης.
Πρόκειται για μεταλλικά νερά που περιέχουν διαλυμένα συστατικά, όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο, φωσφόρο και θείο ή αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα κ.ά.
Η χώρα μας είναι πλούσια σε φυσικές πηγές, εφόσον από 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία αναβλύζουν πηγαία νερά. Όμως, για ιαματικά λουτρά κάνουν μόνον εκείνες οι πηγές, που έχουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό.
Σε τι ωφελεί έναν ρευματοπαθή η λουτροθεραπεία;
Με αυτή, πρώτα απ’ όλα, ελαττώνονται οι πόνοι, αυξάνεται η κινητικότητα και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, χαλαρώνει και ξεκουράζεται το μυϊκό και νευρικό σύστημα, ο άρρωστος ηρεμεί και έτσι μπορεί να κοιμηθεί και να αυτοεξυπηρετηθεί καλύτερα.
Μάλιστα, στις ρευματικές εκείνες παθήσεις, οι οποίες προσβάλλουν τα γόνατα, τα ισχία και τη σπονδυλική στήλη, η υδροθεραπεία συνιστάται ιδιαίτερα ή επιβάλλεται.
Ένας ρευματοπαθής μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε ιαματική πηγή;
Όχι. Για μεν τις εκφυλιστικές αρθροπάθειες (τα γνωστά «αρθριτικά»), καταλληλότερες θεωρούνται οι ιαματικές πηγές που το νερό τους περιέχει θείο, ενώ για τις φλεγμονώδεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα), συνιστώνται οι ραδιούχες πηγές.
Πάντως, εκείνο που κυρίως προέχει για τον ασθενή -ακόμα κι από αυτό καθ’ αυτό το νερό της πηγής- είναι η σωστή εκτέλεση της κινησιοθεραπείας μέσα στο νερό.
Μπορούν τα θαλάσσια μπάνια να ωφελήσουν το ίδιο με τα ιαματικά λουτρά;
Ναι, όταν:
Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τη σχετικά χαμηλότερη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού.
Η μεταφορά του αρρώστου στη θάλασσα ή στην παραθαλάσσια διαμονή είναι ευκολότερη.
Όταν στη λουτρόπολη λείπουν τα τεχνικά μέσα (πισίνα) ή η φυσική λίμνη που επιτρέπουν τη γυμναστική του αρρώστου μέσα στο νερό.
Τι μπορεί να βλάψει έναν ρευματοπαθή κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας;
Η ακατάλληλη θερμοκρασία (το νερό να είναι λίγους βαθμούς πιο κρύο ή πιο ζεστό).
Η υπερβολική κούραση.
Οι δυσμενείς συνθήκες μεταφοράς, λουτροθεραπείας και φυσικοθεραπείας για τις σωματικές ικανότητες του αρρώστου, και
Η ακατάλληλη διατροφή (κατάχρηση ποτών και τροφών).
Η λουτροθεραπεία μπορεί να βλάψει σε μια ρευματική πάθηση;
Ναι. Όμως σε μεγαλύτερο κίνδυνο εκτίθενται οι άρρωστοι εκείνοι που δεν έχουν ή που ποτέ τους δεν είχαν μια κατάλληλη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Επίσης, κάποιος άρρωστος κινδυνεύει να μην ωφεληθεί από τη λουτροθεραπεία και στην περίπτωση που δεν είναι σωστά πληροφορημένος ή όταν καθοδηγείται από αναρμόδια πρόσωπα.
Συμβουλές για σωστή υδροθεραπεία
Πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά οι συστάσεις του γιατρού.
Να αξιοποιείται ο ελεύθερος χρόνος με περιπάτους, γυμναστική κ.τ.λ.
Η σωστή διατροφή με φρέσκιες κυρίως τροφές, είναι απαραίτητη. Μακριά από πικάντικα φαγητά, αλλαντικά, καφέδες και οινοπνευματώδη.
Η λουτροθεραπεία πρέπει να γίνεται αφού περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα ή ένα πλούσιο πρωινό.
Η υδροθεραπεία δεν πρέπει να παρατείνεται πέραν του καθορισμένου χρόνου.
Να φεύγετε από το χώρο των λουτρών 30 λεπτά μετά το τέλος της υδροθεραπείας.
Οι γυναίκες πρέπει να εγκαταλείπουν τη λουτροθεραπεία κατά τη διάρκεια των εμμήνων.
Πηγή: belife.gr