Τα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας της ασθένειας του διαβητικού ποδιού είναι χειρότερα από ό,τι πολλοί καρκίνοι και στοιχίζουν στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Αυστραλίας 1,6 δισ. δολάρια (1,16 δισ. δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με δηλώσεις ερευνητών.
Στην έρευνα επισημαίνεται η ανάγκη μίας προσέγγισης με «βάση τα τεκμήρια» για την αντιμετώπιση του «λιγότερο γνωστού μεγάλου προβλήματος υγείας» στη χώρα.
Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και θα υποφέρουν από κατεστραμμένα νεύρα ή μπλοκαρισμένες αρτηρίες στα πόδια, γεγονός που θα καταλήξει στον ακρωτηριασμό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιατρικής Εφημερίδας της Αυστραλίας η νόσος του διαβητικού ποδιού είναι πλέον η κύρια αιτία των ακρωτηριασμών στη χώρα.
Κάθε δύο ώρες τίθεται θέμα ακρωτηριασμού ενός ποδιού εξαιτίας του διαβήτη στην Αυστραλία, καθιστώντας τη χώρα στη δεύτερη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ακρωτηριασμών που σχετίζονται με τον διαβήτη στις χώρες του ΟΟΣΑ. Σήμερα είναι διαθέσιμο λιγότερο από το 10% των 540 διεπιστημονικών υπηρεσιών για τη νόσο του διαβητικού ποδιού που απαιτούνται για φροντίδα των 50.000 Αυστραλών ασθενών, εκτιμούν οι ερευνητές.