Nιώθεις το γνωστό «κάψιμο» στο στόμα, συνήθως όταν ξαπλώνεις ή όταν σκύβεις, που πολλές φορές συνοδεύεται και από καούρα στο στομάχι ή δυσπεψία; Κι όμως, η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, ταλαιπωρούνται από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.
Μια κατάσταση κατά την οποία το γαστρικό οξύ παλινδρομεί προς τον οισοφάγο, προκαλώντας αυτό που εμείς αποκαλούμε καούρα και οι γιατροί «αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου».
Ο κ. Νίκος Βιάζης, γαστρεντερολόγος – επιμελητής της Β΄ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μας εξηγεί τα πάντα για την κατάσταση αυτή και ενημερώνει για τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Ποια είναι η αιτία;
Οι καούρες δημιουργούνται από την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, που κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτός», τότε «το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθουμε το γνωστό «κάψιμο» στον οισοφάγο.
Τι τις επιβαρύνει;
Τα συμπτώματα επιδεινώνουν συνήθως διαιτητικοί παράγοντες, όπως η αυξημένη κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα βαριά και λιπαρά γεύματα και οι καυτερές τροφές. Παράλληλα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Πώς μπορώ να τις προλάβω;
– Μην καπνίζεις, και κυρίως αμέσως μετά το φαγητό. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι».
-Απόφυγε και τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό ή μετά από αυτό. Και τα αεριούχα ποτά χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.
– Εντόπισε κι απόφυγε τα τρόφιμα που σε ενοχλούν. Οι «συνήθεις ύποπτοι» για την αύξηση οξέων είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, ντομάτα, καυτερά και λιπαρά φαγητά, τηγανητά, σφολιάτες.
– Πέφτεις τα βράδια για ύπνο με ελαφρύ στομάχι. Έτσι, ελαττώνεται η έκκριση καυστικού οξέος.
Υπάρχει θεραπεία;
Η αλλαγή στον τρόπο ζωής συμβάλλει στη μείωση, ακόμη και στην απουσία των συμπτωμάτων, επισημαίνει ο κ. Βιάζης, προσθέτοντας ότι, αν χρειαστεί, μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα όπως «τα αντιόξινα, οι ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων ισταμίνης και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs)».
«Σήμερα, επίσης, διατίθεται και στη χώρα μας μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα αλγινικά, τα οποία ενδείκνυνται για την ανακούφιση της καούρας και της δυσπεψίας. Δεν είναι αντιόξινα, αλλά δρουν σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα που επιπλέει στο στομαχικό περιεχόμενο και έτσι συγκρατεί τα οξέα στο στομάχι, εμποδίζοντας την παλινδρόμησή τους.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν τη γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση από τα κύρια συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) μέσα σε 5 λεπτά σε ποσοστό έως και 74% των ασθενών», καταλήγει ο κ. Βιάζης.
Πηγή: womenonly.gr