Οι ευρωβουλευτές Lieve Wierinck (ALDE), Elena Gentile (S&D) και Cristian Silviu Bușoi (EPP), που εκπροσωπούν τα τρία κύρια πολιτικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο, ξεκίνησαν την εκστρατεία Call for Change (Κάλεσμα για Αλλαγή) με στόχο να αλλάξει το τοπίο της περίθαλψης για τον καρκίνο του μαστού στην ΕΕ.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες και περίπου 1 στις 8 γυναίκες στην Ευρώπη θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στα προχωρημένα στάδια, ο καρκίνος του μαστού είναι μια ανίατη νόσος –που μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί– η οποία επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προσωπικές, τις κοινωνικές και τις επαγγελματικές σχέσεις των γυναικών με τη νόσο.
Ο καρκίνος του μαστού και ο προχωρημένος καρκίνος του μαστού εξακολουθούν να συνιστούν σοβαρή απειλή για τη γυναίκα, την οικογένεια και την κοινωνία στην Ευρώπη.
«Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού βιώνουν μια τραυματική εμπειρία, η οποία έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, είτε πρόκειται για τις κοινωνικές δραστηριότητές τους, είτε για την επαγγελματική σταδιοδρομία τους, είτε για τις προσωπικές τους σχέσεις.
Η ποιότητα ζωής επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό όταν μια γυναίκα αναγκάζεται να παλέψει με την κατάθλιψη, το άγχος, τις διαταραχές ύπνου, την απώλεια όρεξης, την έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, τον πόνο και την κόπωση που σχετίζονται με τη νόσο», δήλωσε η ευρωβουλευτής Lieve Wierinck.
Το ισχυρό αυτό μήνυμα αποτελεί μια έκκληση προς τους θεσμούς της ΕΕ, τις αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ και όλους όσοι ασχολούνται με αυτό το θέμα να επενδύσουν περισσότερο στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την περίθαλψη που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, προκειμένου ο καρκίνος του μαστού να ελέγχεται, να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται στα πρώτα στάδια της νόσου και να επέλθει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής και στην ψυχική υγεία των ασθενών και των οικογενειών τους.
Με αυτό το πνεύμα, η πρωτοβουλία Call for Change θέτει εννέα προτάσεις για τη θέσπιση πολιτικών οι οποίες θα βελτίωναν σημαντικά τη θεραπεία και την περίθαλψη των καρκινοπαθών στην ΕΕ. Ειδικότερα, υπογραμμίζεται η ανάγκη για προληπτικό έλεγχο, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες επιβίωσης και να συμβάλει στη σημαντική μείωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην καθημερινότητά τους.
«Η αύξηση του ποσοστού των ατόμων που προβαίνουν σε προληπτικό έλεγχο για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών και για περιοχές όπου επικρατεί μια εσφαλμένη αντίληψη για τους κινδύνους που υπάρχουν είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στην Ευρώπη», τόνισε η ευρωβουλευτής Elena Gentile.
Πράγματι, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα επίπεδα προληπτικού ελέγχου και περίθαλψης στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ανησυχητικές διαφορές τόσο μεταξύ χωρών όσο και εντός των επιμέρους κρατών-μελών.
Πρόκειται για μια «απαράδεκτη κατάσταση», όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής Cristian Silviu Bușoi, προσθέτοντας ότι «αυτή η έκκληση για αλλαγή εκφράζει την ανάγκη προώθησης πολιτικών που θα εξασφαλίζουν την περίθαλψη των καρκινοπαθών και θα θέτουν τις απαιτούμενες προτεραιότητες στη διάθεση πόρων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αποκλίσεις και οι διαφοροποιήσεις στην παρεχόμενη περίθαλψη σε όλη την Ευρώπη».
Η πρωτοβουλία Call for Change υποστηρίζεται από τους φορείς Europa Donna – The European Breast Cancer Coalition (Ευρωπαϊκός Συνασπισμός κατά του Καρκίνου του Μαστού), European Cancer Patient Coalition (Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ασθενών με Καρκίνο), European School of Oncology (Ευρωπαϊκή Σχολή Ογκολογίας), GE Healthcare, Helsinn, Novartis Oncology και Working With Cancer (Δουλεύοντας με Καρκίνο).
Αυτό το κάλεσμα για αλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «String of Pearls on Breast Cancer», η οποία αποβλέπει στην επιβεβαίωση μιας δέσμευσης με σαφείς στόχους για τη βελτίωση των υπηρεσιών για τη γυναίκα σε έναν χώρο όπου εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε μετά από μια επιτυχημένη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 8 Νοεμβρίου 2017. Όλοι οι φορείς με στόχο τη βελτίωση της φροντίδας των καρκινοπαθών στην Ευρώπη καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.