Παιδιά, οι μητέρες των οποίων είχαν εκτεθεί σε ορισμένους τύπους παρασιτοκτόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήταν πιθανότερο να έχουν προβλήματα ελλειμματικής προσοχής μεγαλώνοντας, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια έλεγξαν έγκυες γυναίκες για ενδείξεις ότι οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα είχαν απορροφηθεί από τον οργανισμό τους και έπειτα παρακολούθησαν τα παιδιά τους μεγαλώνοντας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες με περισσότερα χημικά ίχνη παρασιτοκτόνου στα ούρα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απέκτησαν παιδιά με περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και συγκέντρωσης στην ηλικία των 5 ετών. Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους η Amy Marks και οι συνεργάτες της «Ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι οριστικά, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η προγεννητική έκθεση σε οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα μπορεί να επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης των παιδιών».

Τα οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα είναι σχεδιασμένα να επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων επιδρώντας στους νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα στον εγκέφαλο), συμπεριλαμβανομένης και της ακετυλοχολίνης, που είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι ερευνητές έλεγξαν γυναίκες, οι οποίες ζούσαν στην περιοχή Salinas Valley της Καλιφόρνια, μια περιοχή με πολλές αγροκαλλιέργειες. Αναζήτησαν διαιρεμένα προϊόντα ή μεταβολίτες παρασιτοκτόνων στο δείγμα ούρων της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στο δείγμα των παιδιών καθώς μεγάλωναν.

Όπως αναφέρουν η Marks και οι συνεργάτες της, πολύ λίγα συμπτώματα εμφανίστηκαν στην ηλικία των 3 ετών, αλλά στην ηλικία των 5 ετών η τάση ήταν εμφανής. Η δεκαπλάσια αύξηση στους μεταβολίτες παρασιτοκτόνων από τα ούρα της μητέρας συσχετιζόταν με αύξηση των πιθανοτήτων για συμπτώματα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και συγκέντρωσης 500% μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η τάση αυτή ήταν πιο έντονη στα αγόρια. Μικρότερη αύξηση του κινδύνου εντοπίστηκε εάν τα παιδιά είχαν μεταβολίτες παρασιτοκτόνων στα ούρα τους.

Το Μάιο μια άλλη ερευνητική ομάδα εντόπισε ότι τα παιδιά με υψηλές τιμές οργανοφωσφάτης στα ούρα τους είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και συγκέντρωσης από ό, τι τα παιδιά με ελάχιστα επίπεδα οργανοφωσφάτης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν περίπου 40 καταγεγραμμένα οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα. Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την έκθεση στα παρασιτοκτόνα με εμφάνιση νόσου του Parkinson.

Πηγή: healthview.gr