Το πρώτο Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος στον κόσμο για παιδιά με Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό και Σύνδρομο Άσπεργκερ άνοιξε φέτος στην Αθήνα. Στο κέντρο εφαρμόζεται αποκλειστικά το πρωτοποριακό ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος (ΓΣΔ) που συνδυάζει για πρώτη φορά την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.
Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) είναι βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ της Ιρλανδίας και έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε Ιρλανδία, Αυστραλία και Αμερική, ενώ στην Ελλάδα ήρθε μόλις πριν ένα χρόνο.
Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή κοινωνικοποίηση του ατόμου. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) και σύνδρομο Asperger. να ανακαλύψουν βιωματικά τους κανόνες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και να ξεπεράσουν προσωπικές δυσκολίες όπως φοβίες, άγχη, στερεοτυπίες, αντίσταση στην αλλαγή και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αφορμή διαδραστικά παραμύθια που τους κινητοποιούν να παρατηρήσουν το περιβάλλον τους και να συνεργαστούν προκειμένου να ανακαλύψουν το χαμένο θησαυρό, να βρουν το μαγικό τόπο με τα σοκολατένια ρυάκια και τα ποτάμια της τσίχλας, να πετάξουν με τα μαγικά χαλιά.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ΓΣΔ σε παιδιά με ΥΛΑ και σύνδρομο Αsperger είναι ενθαρρυντικά ως προς την αποτελεσματικότητα του στην γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους, στην μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων δυσλειτουργικών συμπεριφορών.
Σκοπός του Kέντρου Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος είναι να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ να συμμετέχουν σε αυτό το μοναδικό πρόγραμμα, καθώς και να προσφέρει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες από το χώρο της ψυχικής υγείας και της ειδικής αγωγής να εκπαιδευτούν πάνω στο συγκεκριμένο μοντέλο.
Η 2η Απριλίου έχει ορίσει με απόφασή της η γενικής συνέλευση του ΟΗΕ τον Νοέμβριο 2007 ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό. Σκοπός είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.cbdmethod.com