Τουλάχιστον εκατό χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από δάγκωμα φιδιού. Περίπου τρεις φορές περισσότεροι καταλήγουν σε ακρωτηριασμούς ή μένουν ανάπηροι για το υπόλοιπο της ζωής τους, κάτι που οφείλεται στα σοβαρά τραύματα που τους δημιουργούνται.
Και μπορεί στην Ελλάδα τα νούμερα με θύματα να μην είναι ανατριχιαστικά, στον υπόλοιπο κόσμο όμως επικρατεί πανικός και γι’ αυτό ακριβώς η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κάνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παραχθούν κατάλληλα αντίδοτα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει έλλειψη στην αγορά, οφείλονται σε μια σειρά προβλημάτων όπως για παράδειγμα την κακή πληροφόρηση για την έκταση και το είδος του δαγκώματος, δυσκολίες σχετικά με την εκτίμηση της απαιτούμενης βοήθειας και μεγάλα προβλήματα σχετικά με τη διάθεση του αντιδότου ώστε να φτάνει σε όλους.
Επιπλέον, στις αγορές των χωρών του Τρίτου Κόσμου κυκλοφορούν πολλοί μη εγκεκριμένοι αντιοφικοί οροί, γεγονός που γεννά μεγάλη δυσπιστία στους τοπικούς πληθυσμούς.
Οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι σημαντικές, καθώς τα φίδια στον πλανήτη μας παρουσιάζουν ποικιλία. Τα σχεδόν 3.000 είδη είναι κατανεμημένα σε 18 οικογένειες, εκ των οποίων οι έξι είναι οι σημαντικότερες: κολουβρίδες, βοΐδες, πυθονίδες, υδροφίδες, ελαπίδες και βιπερίδες.
Κυρίως οι δύο τελευταίες οικογένειες, στις οποίες ανήκουν οι κόμπρες και οι οχιές αντίστοιχα, είναι και οι πιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Αν και τα υδρόβια φίδια είναι συχνά πολύ δηλητηριώδη, επιτίθενται πολύ σπάνια. Γι’ αυτό καλό είναι να δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτό το ζήτημα, όπως λένε και οι ειδικοί.