Το τσιμπολόγημα είναι μία αρκετά «επικίνδυνη» αλλά ταυτόχρονα λατρεμένη συνήθεια με την οποία το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προσθέσουμε παραπανίσια κιλά.
Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να καταφεύγουμε σε αυτό;
Μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Σίδνει και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», δείχνει πως υπεύθυνη είναι η ελλιπής κατανάλωση πρωτεϊνών.
Οι έλλειψη πρωτεϊνών προκαλεί πείνα και τάση για… τσιμπολόγημα. Αντίθετα, η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί, μπορεί να μας εμποδίσει να παίρνουμε μέχρι και 1 κιλό το μήνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν κύρια γεύματα με μόλις 10% περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, έτρωγαν καθημερινά 260 θερμίδες περισσότερες κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με όσους έπαιρναν το 15% των ημερήσιων θερμίδων τους από πρωτεϊνες.
Επιπλέον, το 70% αυτών των πρόσθετων θερμίδων προερχόταν από τσιμπολόγημα και όχι από περισσότερο φαγητό την ώρα των κύριων γευμάτων.
Ο μέσος κάτοικος της Δύσης παίρνει από τις πρωτεϊνες το περίπου 12% των ημερήσιων θερμίδων του, αλλά για πολλούς ανθρώπους το ποσοστό είναι τόσο χαμηλό επειδή δεν τρώνε σκέτες τις πρωτεϊνες, αλλά σε συνδυασμό με υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, πίτες, ρύζι κ.τ.λ.) μέσω έτοιμων φαγητών.