Οι εξορμήσεις στις παραλίες συχνά επιφυλάσσουν και δυσάρεστες εμπειρίες. Διαβάστε, ενημερωθείτε και κυρίως κρατήστε την ψυχραιμία σας, ώστε σε μία ενδεχόμενη τετ α τετ συνάντησή σας με… τσούχτρες να τη βγάλετε καθαρή!
Πώς θα καταλάβετε ότι σας τσίμπησε τσούχτρα; (Αν δεν είχατε… τη χαρά να τη δείτε με τα μάτια σας;). Θα νιώσετε έντονο κάψιμο, θα δείτε το δέρμα σας να κοκκινίζει και μερικές φορές ίσως δείτε και το αποτύπωμα της τσούχτρας στο δέρμα σας. Ίσως νιώσετε ναυτία ή δυσκολία στην αναπνοή, η πίεσή σας θα πέσει, θα παρουσιάσετε ταχυκαρδία και πιθανώς κεφαλαλγία.
Μην πανικοβάλλεστε. Ακόμη κι αν βρίσκεστε στη μέση του πουθενά, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης.
Αρχικά, απομακρύνετε από το σώμα σας τα τυχόν κολλημένα πλοκάμια της τσούχτρας. Προσοχή, ποτέ με γυμνά χέρια. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, γιατί αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας.
Βάλτε στη συνέχεια στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αλείψτε την περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό) και πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, ίσως απαιτηθεί να κάνετε ένεση κορτιζόνης. Εφόσον και πάλι δεν νιώσετε καλύτερα τότε πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο, γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος να πάθετε αλλεργικό σοκ.
Προσοχή λοιπόν και καλά μπάνια!