Τρεις ομάδες γενετικών μεταλλάξεων, που προκαλούν οξεία μυελογενή λευχαιμία-έναν τύπο καρκίνου του αίματος-, ανακαλύφθηκαν από βρετανούς επιστήμονες, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες της νόσου.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Wellcome Trust Sanger» υπό τον αιματολόγο και ερευνητή του καρκίνου Γιώργο Βασιλείου και επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ ανακάλυψαν με ποιο τρόπο η συνηθέστερη μετάλλαξη, που γίνεται στο γονίδιο Npm 1, αρχίζει τη διαδικασία της ανάπτυξης του καρκίνου με τρόπο που με άλλες μεταλλάξεις προκαλεί κανονική λευχαιμία. Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια, ώστε να γίνει αντιληπτό πώς το το φυσιολογικό αίμα μετατρέπεται σε λευχαιμικό.
Στην οξεία μυελογενή λευχαιμία, ο μυελός των οστών, που παράγει τα αιμοκύτταρα, αρχίζει να παράγει ανεπαρκώς ανεπτυγμένα λευκοκύτταρα, τα οποία αλλάζουν την ισορροπία στη σύνθεση του αίματος. Τα κύτταρα αυτά, λόγω της ανωριμότητάς τους, δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις, ενώ αναλογικά υπάρχουν πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο μέσω του αίματος σε όλο το σώμα.
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, μελλοντικά, αν και η διαδικασία μπορεί να πάρει δεκαετίες.