Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έφτιαξαν το πρώτο φάρμακο στον κόσμο που μπορεί να αναγεννήσει τα δόντια και μόλις έλαβαν άδεια για δοκιμές σε ανθρώπους, ύστερα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που προέκυψαν στα πειράματα.

Οι δοκιμές θα διεξαχθούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2025 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο της Ιαπωνίας, με 30 άνδρες ηλικίας 30-64 ετών να λαμβάνουν μέρος. Το φάρμακο θα χορηγηθεί ενδοφλέβια και αν μετά από 11 μήνες υπάρξει αποτέλεσμα, οι δοκιμές θα συνεχιστούν σε παιδιά ηλικίας 2-7 ετών.

«Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από απώλεια ή απουσία δοντιών», δήλωσε ο ερευνητής Katsu Takahashi, επικεφαλής της οδοντιατρικής και της στοματικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Kitano.

Βίντεο με την παρουσίαση του φαρμάκου:

Δημοσίευμα του New Atlas περιέγραψε τον τρόπο δράσης του νέου φαρμάκου αναφέροντας ότι απενεργοποιεί την πρωτεΐνη που σχετίζεται με το γονίδιο 1 (USAG-1), που καταστέλλει την ανάπτυξη των δοντιών. Έτσι, ο αποκλεισμός της αλληλεπίδρασης της USAG-1 με άλλες πρωτεΐνες ενθαρρύνει τη σηματοδότηση της μορφογενετικής πρωτεΐνης των οστών (BMP), η οποία προκαλεί τη δημιουργία νέου οστού.

Δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια και κουνάβια έφεραν αποτέλεσμα, καθώς ανέπτυξαν νέα δόντια μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Εάν οι δοκιμές στους ανθρώπους είναι επιτυχημένες, τότε το φάρμακο μπορεί να κυκλοφορήσει μετά το 2030. Ωστόσο, θα αφορά συγκεκριμένους ασθενείς, επειδή φέρεται να λειτουργεί μόνο αν το δόντι έχει πέσει μέχρι και έξι χρόνια πριν και όχι αν έχει περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.