Ενώ το σούσι και το σασίμι έχουν γίνει δημοφιλείς γαστρονομικές επιλογές για πολλούς, και δικαίως, η τακτική κατανάλωση ωμών ψαριών μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να αγνοείς, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζεις. Πάντως, η περιστασιακή κατανάλωση είναι απολαυστική και ασφαλής.
Παρακάτω, όμως, ακολουθούν ορισμένοι λόγοι, για τους οποίους συνιστάται να μην κάνεις τα ωμά ψάρια συχνό μέρος της διατροφής σου.
Βακτηριακές και παρασιτικές λοιμώξεις
Τα ωμά ψάρια, ιδίως από πηγές γλυκού νερού, μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια και παράσιτα που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις. Η κατανάλωση αυτών των παθογόνων μικροοργανισμών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, εμετό και διάρροια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σημαντικές επιπλοκές για την υγεία.
Πιθανότητα τροφιμογενών ασθενειών
Τα ωμά ψάρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση τους αλλά και κατά την μαγειρική. Ο κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών, όπως η σαλμονέλα και ο νοροϊός, αυξάνεται σημαντικά αν καταναλώνεις τακτικά ωμά ψάρια.
Περιεκτικότητα σε υδράργυρο
Ορισμένα είδη ψαριών, ακόμη και όταν σερβίρονται ωμά, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη που μπορεί να είναι επιβλαβής, ιδίως για τις έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Η τακτική κατανάλωση ωμών ψαριών, ιδίως ποικιλιών που είναι γνωστές για την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε υδράργυρο (όπως ο σολωμός), μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υδραργύρου στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου.
Αλλεργικές αντιδράσεις
Ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες σε ορισμένους τύπους πρωτεϊνών ψαριών και η κατανάλωση ωμών ψαριών μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι ήπιες όπως κνησμός και πρήξιμο έως σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, οι οποίες απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
Πεπτικές προκλήσεις
Τα ωμά ψάρια είναι λιγότερο εύπεπτα από τα μαγειρεμένα ψάρια. Το μαγείρεμα των ψαριών βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και στην εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων, διευκολύνοντας την επεξεργασία τους από το πεπτικό σύστημα. Η συχνή κατανάλωση ωμών ψαριών μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές ενοχλήσεις για ορισμένα άτομα.
Προβλήματα βιωσιμότητας
Η υπεραλίευση και οι μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές συμβάλλουν στην εξάντληση των θαλάσσιων πόρων. Η συχνή κατανάλωση ωμών ψαριών μπορεί να συμβάλει σε αυτά τα ζητήματα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ορισμένα είδη. Η επιλογή ψαριών που προέρχονται από βιώσιμες πηγές και η επιλογή μαγειρεμένων εναλλακτικών λύσεων μπορεί να είναι μια πιο περιβαλλοντικά συνειδητή επιλογή.