Έρχεται η στιγμή που μπαίνετε στο νέο σας σπίτι. Είτε έχετε ενοικιάσει είτε το έχετε αγοράσει, οι έγνοιες είναι αρκετές και πιθανότατα δεν έχετε τον χρόνο για να οργανώσετε τα πάντα τέλεια από την πρώτη στιγμή. Προφανώς, αν μια κούτα με ρούχα μείνει κλειστή λίγες μέρες παραπάνω, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Όμως, με το θέμα της ασφάλειας στο σπίτι δεν υπάρχουν περιθώρια για παραλείψεις. Ιδού, λοιπόν, τα πρώτα και βασικά βήματα που πρέπει να κάνετε, μέχρι να βρείτε τον χρόνο και να οργανωθείτε καλύτερα και σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

  • Να βεβαιώνεστε ότι κλειδώνετε πάντα πόρτες και παράθυρα. Είναι φυσιολογικό να μην έχετε εξοικειωθεί (στην αρχή τουλάχιστον) με τη «γεωγραφία» του νέου σας χώρου και αυτό ίσως δίνει την ψευδαίσθηση ότι έχετε φροντίσει τα πάντα. Δεν είναι έτσι. Μέχρι να συνηθίσετε απόλυτα και να γίνουν οι κινήσεις σας… αυτόματες, να ελέγχετε διπλά και τριπλά ότι πόρτες και παράθυρα είναι καλά κλειστά και κλειδωμένα, για να αποφύγετε τον κίνδυνο διάρρηξης. Επίσης, θα πρέπει να αλλάξετε αμέσως την κλειδαριά της κύριας εισόδου και να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά η θυροτηλεόραση και το θυροτηλέφωνο.
  • Διατηρείτε τα πατώματα στεγνά και χωρίς εμπόδια – Φροντίστε τον καλό φωτισμό του χώρου. Στο σημείο αυτό ο κίνδυνος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι οι τυχαίες πτώσεις και η πιθανότητα τραυματισμού, που είναι ιδιαίτερα σοβαρές ιδίως για τους μεγάλης ηλικίας. Έτσι, μη βιαστείτε να «φορτώσετε» τον χώρο με έπιπλα, στερεώστε καλά τα χαλιά σας και ελέγξτε για τυχόν διαρροές νερού. Ο καλός φωτισμός επίσης κάνει τεράστια διαφορά στη μείωση της πιθανότητας για πτώσεις. Βεβαιωθείτε ότι σε όλα τα σημεία υπάρχει άφθονο φως και αντικαταστήστε τις λάμπες όπου χρειάζεται.
  • Ελέγξτε τους συναγερμούς καπνού και τους ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς ή δηλητηρίασης. Αν στο σπίτι σας υπάρχουν τέτοιες (πολύτιμες για την ασφάλεια) συσκευές, βεβαιωθείτε για την καλή λειτουργία τους. Αλλάξτε τις μπαταρίες τους και συνεχίστε να τις αλλάζετε τακτικά -και λίγο νωρίτερα απ’ ό,τι λέει το βιβλίο του κατασκευαστή τους. Ιδανικά, αυτός ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα.
  • Οργανώστε σωστά την κουζίνα σας. Είναι το δωμάτιο στο οποίο υπάρχουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πυρκαγιάς. Θα λάβετε, λοιπόν, όλα τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας και θα εγκαταστήσετε οπωσδήποτε πυροσβεστήρα.
  • Αγοράστε κουτί πρώτων βοηθειών – φυλάξτε σωστά τις χημικές ουσίες. Αυτοί είναι οι υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνοι για δηλητηριάσεις. Έτσι, εξ αρχής θα φροντίσετε να τακτοποιήσετε φάρμακα και άλλο ιατρικό υλικό στο κατάλληλο «κουτί», ενώ εξ αρχής θα ορίσετε σε ποιο σημείο (ντουλάπι ή άλλο έπιπλο) θα κλειδώνετε απορρυπαντικά, καθαριστικά κ.λπ.).
  • Προσοχή στις κουρτίνες με κορδόνια ή τις περσίδες. Τα κορδόνια που κρέμονται είναι ο βασικός κίνδυνος στραγγαλισμού, ιδίως για πολύ μικρά παιδιά και κατοικίδια. Αν έχετε τέτοιες κουρτίνες ή περσίδες, ακόμα κι αν αυτό το «κουβάρι» σας φαίνεται αντιαισθητικό, φροντίστε να κρατάτε έτσι τυλιγμένα τα κορδόνια.
  • Τέλος, με την πρώτη ευκαιρία (αν δεν έχετε προλάβει ήδη), εγκαταστήστε ένα «έξυπνο» σύστημα ασφαλείας. Η τεχνολογία είναι εδώ και μπορεί να βοηθήσει με πολλά και διαφορετικά προϊόντα, για κάθε πορτοφόλι. Μην το παραμελήσετε και καταρτίστε ένα σχέδιο για να ενισχύσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας. Κάμερες, συναγερμοί, αισθητήρες κίνησης και άλλα «καλούδια» που μπορείτε να χειρίζεστε και να παρακολουθείτε από το κινητό σας τηλέφωνο, είναι από τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να κάνετε στο νέο σας σπίτι.