Η παραίτηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην εκκλησιαστική κοινότητα, ούτε αιφνιδίασε τη Θεσσαλονίκη. Από την αρχή του χρόνου κυκλοφορούσαν φήμες για αποχώρηση του κ. Άνθιμου, ενώ το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε ένα έντονο παρασκήνιο εντός των κόλπων της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο για τον ίδιο, όσο και για άλλους ιεράρχες που είναι σε μεγάλη ηλικία και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί μια τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Β΄, Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών Μάρκο και Λαρίσης και Τιρνάβου Ιερώνυμο, οι οποίοι ανέλαβαν να πείσουν υπερήλικες Μητροπολίτες να αποσυρθούν.
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Β΄ είναι πνευματικό τέκνο του Θεσσαλονίκης Άνθιμου και ο ρόλος του ήταν καταλυτικός. Μαζί με τον Χίου Μάρκο τον επισκέφτηκαν τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και είχαν μαζί του μια πολύωρη συζήτηση.
Οι πληροφορίες του voria.gr λένε πως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, που γνώριζε τον λόγο της επίσκεψης των δύο ιεραρχών, είχε ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί. Τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του, δεδομένου μάλιστα ότι διανύει το 89ο έτος της ηλικίας.
Έτσι, συναίνεσε και παρέδωσε γραπτή την παραίτησή του, η οποία και θα τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο τέλος Αυγούστου.
Στενοί του συνεργάτες έλεγαν πως πλέον είναι ήρεμος, πήρε την απόφασή του νηφάλια και αντιλαμβάνονταν και ο ίδιος πως δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στα ιερατικά του καθήκοντα, σε μια μεγάλη Μητρόπολη, όπως είναι αυτή της Θεσσαλονίκης.
Με ψυχραιμία συναίνεσε στην αποχώρησή του, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 60 χρόνια ιεροσύνης, από το 1964 όταν χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας κυρό Γαβριήλ και έναν χρόνο αργότερα πρεσβύτερος από τον ίδιο αρχιερέα, λαμβάνοντας το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη.
Μετά το τέλος της συζήτησης που είχε με τους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως και Χίου υπέγραψε την επιστολή της παραίτησής του και αποσύρθηκε στο δωμάτιό του, ήσυχος και γαλήνιος.
Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλει το πνευματικό του τέκνο, τον Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Β΄, είναι το γεγονός πως θα τον ακολουθήσει στον Έβρο και θα μετοικίσει στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή ως Παναγία του Έβρου στη Μάκρη, έξω από την Αλεξανδρούπολη. Το Καθολικό της Μονής ανεγέρθηκε το 1974 από τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο (τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλως) και ο ίδιος επισκεπτόταν συχνά το γυναικείο μοναστήρι, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα του μέρη.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ο κ. Άνθιμος με την υποβολή της παραίτησής του «έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της περί Αυτόν Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Στη συνεδρίαση της ΔΙΣ που θα γίνει στο τέλος του μήνα θα οριστεί ως τοποτηρητής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας και Πολυγύρου, Νικόδημος, ως ο αρχαιότερος Μητροπολίτης γειτονικού νομού και μόνο σε περίπτωση που αρνηθεί, θα οριστεί κάποιος άλλος.
Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, αναμένεται να προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν στη ΔΙΣ τον Οκτώβριο και ως επικρατέστερος προβάλλει ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Είναι στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, ενώ απολαμβάνει και της στήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο 46χρονος Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος -κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης- κατάγεται από τη Χαλκίδα και θεωρείται ιερωμένος ευγενής, καλλιεργημένος, πιστά αφοσιωμένος στα ιερατικά του καθήκοντα. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ και έκανε το μεταπτυχιακό του στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Διορίστηκε στη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, μετά από απόφαση του κ. Ιερώνυμου τον Οκτώβριο του 2019 και έκτοτε αποτελεί το δεξί του χέρι.
Το όνομά του είχε ακουστεί και πάλι για τη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης το 2020, όταν υπήρχαν φήμες για παραίτηση του κ. Άνθιμου, τώρα όμως επανήλθε στο προσκήνιο και μάλιστα θεωρείται ως φαβορί.
Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη θα γίνει σε αγαστή συνεργασία με το Φανάρι, -καθώς αυτός ανήκει στις Νέες Χώρες- το οποίο και θα δώσει την ευλογία του, ειδικά αν υπάρξει περίπτωση «μεταθετού», αν δηλαδή μετατεθεί κάποιος ιεράρχης από άλλη Μητρόπολη.
Σημειώνεται ότι η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Εκκλησία της Ελλάδος, ως «Συμβασιλεύουσα» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, γι΄αυτό άλλωστε και ο εκάστοτε Μητροπολίτης, αλλά και μόνο αυτός, αποκαλείται εντός των διοικητικών ορίων του, ως «Παναγιώτατος».