Δύσκολες ώρες πέρασαν τo Σάββατο (30/7) οι κάτοικοι της Ηλείας οι οποίοι κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού καθώς οι φωτιές ξεσπούσαν η μία μετά μετά την άλλη από τον Πύργο έως την Αρχαία Ολυμπία θέτοντας σε κίνδυνο τον αρχαιολογικό χώρο. Σήμερα, Κυριακή (30/7) έξι περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμό για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς με τον κίνδυνο να είναι πολύ υψηλός.

Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και τα τέσσερα μέτωπα της Ηλείας ήταν καίρια και αποτελεσματική με αποτέλεσμα η πύρινη λαίλαπα να τεθεί υπό έλεγχο και να μην κινδυνεύσει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας ενώ παράλληλα ενεργοποίηθηκε το σύστημα πυρασφάλειας.

Προσήχθη ύποπτος για εμπρησμό

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ilialive.gr το Σάββατο σημειώθηκε απόπειρα εμπρησμού στο χωριό Μουριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Ο ύποπτος φέρεται να προσπάθησε να βάλει φωτιά σε διάφορα σημεία γύρω από την Αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο. Πρόκειται για έναν άνδρα 65 ετών που άμεσα προσήχθη. 

41 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Συνολικά 41 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα σε 24 ώρες ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική το Σάββατο (29/7).

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ γρήγορα ελέγχθηκαν και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πρωινές ώρες σήμερα, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μελίσσια Ασπροπύργου, καθώς και σε αγροτοδασική έκταση στο Γλυκορρίζι Μεσσηνίας.

Πυροσβέστης στη μάχη με τις φλόγες

Πολύ υψηλός σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες

Πολύ υψηλός είναι για σήμερα, Κυριακή (30/7) ο κίνδυνος φωτιάς σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασία.

Όπως φαίνεται στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.