Σε λειτουργία βρίσκεται ξανά από σήμερα, Πέμπτη (27/7) το άνθινο ρολόι της πλατείας Αριστοτέλους μετά από πολλά χρόνια που οι δείκτες του παρέμεναν σταματημένοι. Με την επαναλειτουργία του ρολογιού η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στον δήμο Θεσσαλονίκης αποκατέστησε ένα από τα ομορφότερα σημεία αναφοράς της πόλης.
«Μέσα στην πόλη όλα θέλουν αγάπη και φροντίδα, συντήρηση αλλά και σεβασμό. Με πολύ κόπο και μεγάλες προσπάθειες καθώς και με τη συνδρομή καλών φίλων καταφέραμε να βάλουμε ξανά σε κίνηση το ρολόι στο κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης. Κοσμεί την Αριστοτέλους και είναι μια όμορφη πινελιά στον αστικό ιστό. Πριν χρόνια, όταν ήμουν αντιδήμαρχος, το είχα φτιάξει και τότε. Πέρασαν πολλά χρόνια, βανδαλίστηκε, εγκαταλείφθηκε, αλλά ποτέ μου δεν ξέχασα αυτή την εκκρεμότητα» επεσήμανε σχετικά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Η επαναλειτουργία του ρολογιού ας είναι μήνυμα διαφορετικής αντιμετώπισης του δημόσιου χώρου, μήνυμα σεβασμού, φροντίδας και συντήρησης. Η Θεσσαλονίκη μας έχει πάρα πολλά σημεία ενδιαφέροντος -μαζί τα αναδεικνύουμε όλα» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Η ιστορία του «ρολογιού ανθοκομίας»
Το «ρολόι ανθοκομίας», όπως είναι γνωστό, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 και αποτελεί μια πρωτότυπη παρέμβαση στον αστικό ιστό, αφού θυμίζει περισσότερο έναν μικρό κήπο. Πλέον το άνθινο ρολόι της πλατείας Αριστοτέλους απέκτησε έναν ολοκαίνουριο μηχανισμό, αφού ο παλαιότερος είχε υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές και η τεχνολογία του ήταν ξεπερασμένη, με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτο να βρεθούν ανταλλακτικά.
Το ρολόι διαθέτει σύστημα GPS συνδεμένο με δορυφόρο. Αλλάζει αυτόματα την ώρα από χειμερινή σε θερινή, ενώ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος επανέρχεται αυτόματα στη σωστή ώρα. Οι δύο δείκτες είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο και ζυγίζουν συνολικά πάνω από 60 κιλά. Επιλέχθηκε να τοποθετηθεί ένας βαρύς μηχανισμός, ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατό φαινόμενα βανδαλισμών που είχαν παρατηρηθεί παλαιότερα. Επιπρόσθετα, τοποθετήθηκαν δύο προβολείς, για να φωτίζεται περισσότερο ο χώρος.
Γέμισε λουλούδια η πλατεία
Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης για την αποκατάστασή του το ρολόι της Αριστοτέλους μοιάζει περισσότερο με ένα πολύχρωμο παρτέρι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Για να οριοθετηθεί η ζώνη περιμετρικά του ρολογιού, τοποθετήθηκαν 150 ευώνυμα, που είναι αειθαλή θαμνώδη φυτά. Ακόμη τοποθετήθηκαν 15 μικρά πυξάρια στο κέντρο και τέσσερα μεγάλα που σηματοδοτούν τα κεντρικά σημεία του ρολογιού. Το έδαφος του ρολογιού καλύφθηκε με φλοιό πεύκου, ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού.
Το «ρολόι ανθοκομίας» στολίζουν 400 φυτά του είδους λαντάνα. Πρόκειται για φυτά που έχουν ανθοφορία όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο -σε χρώμα φουξ με κόκκινο- και παράλληλα έχουν χαμηλή απαίτηση σε πότισμα. Τις φυτεύσεις συμπληρώνουν 500 λευκά αγγελόνια, που αγκαλιάζουν την περίμετρο του ρολογιού και τους δείκτες. Τα φυτά στο «Ρολόι Ανθοκομίας» θα ανανεώνονται ανά έξι μήνες, ώστε να υπάρχουν χρώμα και ζωντάνια όλες τις εποχές του χρόνου.
Η προμήθεια, μεταφορά και τοποθέτηση του νέου μηχανισμού του ρολογιού έγινε με δωρεά από τον επιχειρηματία Γιάννη Γκόφα, ιδρυτή και ιδιοκτήτη των ομώνυμων κοσμηματοπωλείων. Παράλληλα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας υιοθέτησε το σημείο για πέντε χρόνια, αναλαμβάνοντας επιπρόσθετα και τη συντήρηση, που θα επιμεληθεί γνωστό φυτώριο της πόλης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναβαθμίζοντας τον χώρο με εποχιακά φυτά.