Δύο μήνες μετά τον ξαφνικό θάνατο του καθηγητή, από ανακοπή καρδιάς, μέσα στο σχολείο, το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης έγινε το μοναδικό στην Ελλάδα δημόσιο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διαθέτει απινιδωτή, αλλά και εκπαιδευμένους μαθητές και καθηγητές στη χρήση του και στην παροχή πρώτων βοηθειών.
«Ο θάνατος του καθηγητή ήταν ένα ταρακούνημα για εμάς. Προχωρήσαμε στην υλοποίηση της δράσης αγοράς απινιδωτή και στη δημιουργία μίας μεγάλης ομάδας εκπαιδευμένων στις πρώτες βοήθειες μαθητών, γονέων και καθηγητών. Το ‘στοίχημα’ από εδώ και πέρα είναι η διάρκεια, η συνέχιση της δράσης, ώστε κάθε χρόνο να βγαίνουν από το σχολείο μας παιδιά εκπαιδευμένα, να μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στον διπλανό τους και να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κωνσταντίνος Θεοδωράκογλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 14ου ΓΕΛ, που ανέλαβε την υλοποίηση και συντονισμό της όλης πρωτοβουλίας.
Προκειμένου να συγκεντρωθεί το αναγκαίο χρηματικό ποσό για την αγορά του απινιδωτή (περίπου 2.000 ευρώ), ο Σύλλογος διοργάνωσε λαχειοφόρο αγορά, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς ο στόχος υπερκαλύφθηκε (συγκεντρώθηκαν περίπου 2.700 ευρώ). Καθώς, όμως, η πρωτοβουλία των μαθητών έγινε ευρύτερα γνωστή, εμφανίστηκε δωρητής από την Αθήνα, ο οποίος, ζητώντας να κρατήσει την ανωνυμία του, προσέφερε τον απινιδωτή στο σχολείο, με την ελπίδα πως θα συνεχιστεί η εκπαίδευση των παιδιών σε ετήσιο πρόγραμμα.
Τον Μάρτιο, η ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας εκπαίδευσε στην παροχή πρώτων βοηθειών 50 μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου και 10 ενήλικες, ενώ μέχρι τα τέλη Μαΐου έχει προγραμματιστεί η εκπαίδευση 32 ακόμη μαθητών και 20 ενηλίκων. Μάλιστα, η ανταπόκριση των μαθητών στα σεμινάρια ήταν τέτοια, που σε κάποιους από αυτούς προτάθηκε να γίνουν εκπαιδευτές.
Την περασμένη Παρασκευή, τελευταία ημέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα, τους μαθητές του 14ου ΓΕΛ περίμενε μία έκπληξη. Στην προγραμματισμένη γιορτή του σχολείου, στην οποία θα παρουσιαζόταν ο απινιδωτής, εμφανίστηκε ο δημοφιλής Κρητικός τραγουδιστής, Γιάννης Χαρούλης, ο οποίος εμπνευσμένος από την πρωτοβουλία, τραγούδησε και ευχήθηκε σε όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην προσπάθεια καλή δύναμη, υποσχόμενος πως και αυτός θα εκπαιδευτεί σύντομα στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.