Ποδαρικό με μέτρα κάνει ο Οκτώβριος σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς. Από τις έξι το πρωί και αυτές οι πόλεις ξύπνησαν σε μια νέα πραγματικότητα αφού τίθενται σε ισχύ περιοριστικά μέτρα για μια εβδομάδα.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Στο τέλος της οι ειδικοί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επανεξετάσουν την κατάσταση και ή θα παρατείνουν την ισχύ τους ή θα άρουν τις δυο απαγορεύσεις που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.
Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λάρισα και Κιλκίς εντάχθηκαν στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας.
Επίσης, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.
Από σήμερα μπήκε στο επίπεδο 3, δηλαδή το πορτοκαλί η Αργολίδα.
Ποια μέτρα ισχύουν
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:
Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.
Πληρότητα κοντά στο 100% στις ΜΕΘ
Καθρέφτης της κρίσιμης επιδημιολογικής κατάστασης είναι τα στοιχεία τόσο από τους χαμηλούς εμβολιασμούς όσο και από την πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας.
Ενώ στο σύνολο της χώρας το ποσοστό κάλυψης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας φτάνει στο 69% και μάλιστα καταγράφεται μικρή μείωση 3% την τελευταία εβδομάδα, η εικόνα στην Θεσσαλονίκη είναι δραματική. Το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από το 90%.
Μετάλλαξη Delta παντού
Τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ δείχνουν ότι τα κρούσματα είναι μειωμένα κατά 10% αυτή την εβδομάδα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.
Όμως, τα στοιχεία αυτά δείχνουν την απόλυτη πλέον επικράτηση της μετάλλαξης Delta. Η εν λόγω παραλλαγή εντοπίστηκε στο σύνολο των 620 δειγμάτων που ελέγχθηκαν.
Θρίλερ με την επιτροπή των ειδικών
Από το απόγευμα της Πέμπτης σενάρια έδιναν και έπαιρναν για το μέλλον της επιτροπής των ειδικών που εδώ και περίπου 2 χρόνια εισηγούνται τα μέτρα που στην συνέχεια αποφασίζει και εφαρμόζει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η επιτροπή η οποία αποτελείται από 33 μέλη θα συρρικνωθεί.
Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα που θα αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων σε απόλυτη συνάφεια με την πανδημία που δεν θα ξεπερνούν τους δέκα.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ορθότερη διαχείριση της επιδημιολογικής κατάστασης στην παρούσα φάση απαιτεί αλλαγή σχήματος με συμβουλευτικό ρόλο μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης. Παράλληλα, και οι ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας που γίνονται μέχρι σήμερα δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη), θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες και όταν απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις – μέτρα.
Ωστόσο, αργά το βράδυ πηγές από το υπουργείο Υγείας διέψευδαν κάτι τέτοιο τουλάχιστον προς το παρόν.
Παρελάσεις κανονικά με προφυλάξεις
Μπορεί να είμαστε στην πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου αλλά τα σενάρια και οι εικασίες για το αν πρέπει να απαγορευθούν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου δίνουν και παίρνουν.
Από επίσημα κυβερνητικά χείλη, του Γιάννη Οικονόμου στο καθιερωμένο briefing ειπώθηκαν τα εξής:
«Θα παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε θρησκευτικές λειτουργίες με πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρσι, φέτος έχουμε πολύ κόσμο εμβολιασμένο. Δυο στους τρεις είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αντισώματα επειδή έχουν νοσήσει. Θέλουμε προφανώς να ανεβάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Εκείνο που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι δεν είναι φέτος όπως πέρσι, εξαιτίας του εμβολιασμού. Έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας των δραστηριοτήτων. Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα ξαναπάμε σε lockdown. Αυτό είναι απολύτως καθαρό».