Για αγνόηση από την ΕΛΑΣ των συστάσεων του Συνήγορου του Πολίτη, κάνει λόγο η ανεξάρτητη Αρχή, με αφορμή την διαμαρτυρία ενός πολίτη σύμφωνα με την οποία ενώ έδινε κανονικά το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, συνελήφθη και κρατήθηκε επί οκτώ ημέρες από την ΕΛΑΣ και τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά από δικές του νομικές ενέργειες, αποδεικνύοντας, ότι εσφαλμένα αναζητούνταν ως φυγόποινος.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή, ο πολίτης στη συνέχεια προσήχθη ακόμη δύο φορές σε αστυνομικά τμήματα, γιατί σε γενόμενους ελέγχους εμφανιζόταν και πάλι εσφαλμένα ως καταζητούμενος.
Έπειτα από πρόταση του Συνηγόρου για διερεύνηση της υπόθεσης, διενεργήθηκε από την ΕΛΑΣ Ένορκη Διοικητική Εξέταση που αναγνώρισε ότι η κράτηση του συγκεκριμένου πολίτη για οκτώ ημέρες και η προσαγωγή του, ακόμη δύο φορές, οφειλόταν αποκλειστικά σε δικά της οργανωτικά- διοικητικά λάθη.
Παρόλα αυτά, αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, η ΕΛΑΣ δεν απέδωσε πειθαρχική ευθύνη για το ζήτημα σε κάποιο στέλεχος, ούτε προχώρησε στην οικονομική και ηθική αποκατάσταση του παθόντος.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, με πόρισμά του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασ. Κικίλια πρότεινε:
α) Να διερευνηθεί η δυνατότητα, είτε µε βάση το ισχύον δίκαιο είτε µε σχετική τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, εφόσον έχει προηγηθεί σχετική Ε∆Ε που αναγνωρίζει ευθύνη της Διοίκησης,
– να καταβάλλεται εύλογη αποζημίωση στον παθόντα και
– να αναγνωρίζεται εγγράφως το σφάλμα και να εκφράζεται συγγνώμη προς αυτόν.
β) Να μελετηθούν οργανωτικές αλλαγές οι οποίες θα καθιστούν δυνατή την ακριβή παρακολούθηση των διοικητικών διαδικασιών και την απόδοση προσωπικής ευθύνης σε αντίστοιχες περιπτώσεις διοικητικών σφαλμάτων.
Σε απάντηση του ως άνω πορίσματος, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, η Ελληνική Αστυνομία δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια αποδοχής και υλοποίησης των προτάσεων της Αρχής, αλλά αρκέστηκε στην αναφορά της ισχύουσας νομοθεσίας και την περαιτέρω διαβίβαση του πορίσματος αρμοδίως.
Τέλος, η Ανεξάρτητη Αρχή εκτιμά, ότι μία σύγχρονη αστυνομία, όταν σφάλει, οφείλει να επιδεικνύει έμπρακτα θάρρος και ευθύτητα για τη διόρθωση των πραγμάτων και την αποκατάσταση των τυχόν παθόντων πολιτών.