Την κορδέλα του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας έκοψε χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας εγκαινιάζοντας το. Το νέο κτίριο του Μουσείου περιλαμβάνει αντικείμενα της αγροτικής και αστικής ζωής της Θεσσαλίας, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, κεραμικής, ιδιωτικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, υφαντικής, σταμπωτά, ξυλόγλυπτα, χαρακτικά και εικαστικά έργα καθώς και πλούσιο φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο.
Το Λαογραφικό- Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1974 ως «Λαογραφική Εταιρεία» από μια ομάδα Λαρισαίων με πρωτεργάτες το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη. Αρχικά στεγάζεται στο Δημαρχείο της πόλης (1974-1983) και μετέπειτα σε μισθωμένο χώρο στο κέντρο της Λάρισας (1983-2008 στην οδό Μανδηλαρά 74). Με έμφαση στη συγκέντρωση, τη μελέτη και την προβολή υλικών και άυλων τεκμηρίων του νεότερου πολιτισμού στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, σύντομα αναδεικνύεται σε ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της ελληνικής περιφέρειας και της χώρας.
Το κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσείο, είναι έργο του υπουργείου Πολιτισμού ενταγμένο στο Π.Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Θεμελιώθηκε το 1992 και ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά το 2008. Η επανέκθεση του υλικού αντανακλά τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις και φέρει την υπογραφή της μουσειολόγου Λ. Χρυσικοπούλου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κύριος στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής (19ος- α’ μισό 20ού αιώνα) μέσα από μία νέα ανθρωποκεντρική ερμηνεία. Ειδικότερα, προβάλλονται όψεις του αγροτικού και αστικού πολιτισμού στη Θεσσαλία, πριν και μετά την προσάρτησή της στο νεοελληνικό κράτος (1881), με έμφαση στον άνθρωπο, τη λατρεία, την κατοικία και την εργασία, όπως αυτά αντανακλώνται μέσα από τις συλλογές του Μουσείου.
Το Μουσείο λειτουργεί πλέον υπό την αιγίδα του δήμου Λαρισαίων. Από τον Οκτώβριο του 2013 ξανάρχισε τις εκπαιδευτικές και άλλες επιστημονικές του δραστηριότητες, ενώ το κτίριο και η έκθεση του Μουσείου είναι προσβάσιμα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και αναπηρικά αμαξίδια (ράμπα εισόδου, ανελκυστήρας, χώρος υγιεινής ΑμεΑ).
Στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, εξήρε τη συμβολή του αείμνηστου Γ. Γουργιώτη και της συζύγου του Λένας στη δημιουργία αυτής της συλλογής και τόνισε πως το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αυτό το έργο αναδεικνύει στην καρδιά της Θεσσαλίας, την αξία του μεταβυζαντινού και νεοελληνικού πολιτισμού που οφείλουμε να την αντικρίζουμε ως μέρος αδιάσπαστο του συνολικού ελληνικού πολιτισμού.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, κατά την παραμονή του στη Λάρισα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος (1881) και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το αρχαίο θέατρο της Λάρισας και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.