Βλέποντας τις φωτογραφίες από τη χιονισμένη λίμνη Πλαστήρα νομίζει κανείς ότι ταξιδεύει εκτός Ελλάδας. Η κακοκαιρία Μήδεια επισκέφτηκε και το νομό Καρδίτσας και άφησε στο πέρασμά της εντυπωσιακές εικόνες από τη λίμνη, οι όχθες της οποίας ντύθηκαν στα λευκά!
Σε οποιαδήποτε καιρική συνθήκη η λίμνη ξέρει να κερδίζει τους επισκέπτες της με την απαράμιλλη ομορφιά της. Χιονισμένη σίγουρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις Άλπεις.
Η Λίμνη Πλαστήρα είναι τεχνητή και το επίσημό όνομά της είναι λίμνη Ταυρωπού.
Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα. Η ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα. Το 1935, όταν επισκέφθηκε την γενέτειρά του, όπου είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη», απ’ όπου και το πιο γνωστό της όνομα.
Σήμερα η λίμνη περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ., μέγιστο πλάτος 4 χλμ., η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τ.χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μ. και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 μ..
Το νερό της χρησιμοποιείται για ύδρευση της Καρδίτσας, για άρδευση του κάμπου και για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 129,9 MWatt, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Οκτωβρίου του 1962. Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.