Τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα παρουσίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής χθες Τετάρτη 3/2.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι πάρα πολλά -7.562 το πρωί της Τετάρτης – στη χώρα και ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στην Αθήνα.
«Την παρακολουθούμε έχοντας την ίδια αγωνία που έχετε όλοι. Βλέπουμε και τις αντοχές του κόσμου που έχουν εξαντληθεί πλέον και βλέπουμε αυτή την αύξηση» ανέφερε.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει, είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».
Συγκεκριμένα, για την Αττική είπε ότι καταγράφηκε εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στον δυτικό τομέα, με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών. Επίσης, για τον Δυτικό τομέα, είπε ότι έχει πρόβλημα και χρειάζονται περισσότερος έλεγχος, περισσότερες ιχνηλατήσεις, συνεργασία με τους δήμους και ενημέρωση του κόσμου.
Στην Αττική είπε ότι η καμπύλη δείχνει αυξητική τάση 77,9%, ενώ έχει 3.791 ενεργά κρούσματα κορονοϊού. «Είναι πάρα πολλά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχει τελειώσει ο ιός. Είναι εδώ. Ελπίζουμε να είναι για λίγους μήνες ακόμη εδώ, να τον καταπολεμήσουμε με το εμβόλιο, αλλά είναι εδώ και θα μας πιέσει κι άλλο. Θέλει λοιπόν προσοχή», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει.
“Η Αττική θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ δεν έχουν αυξηθεί ακόμα, ξέρουμε αργεί 10-14 μέρες να περάσει ο ιός από τους νεότερους στους μεγαλύτερους. Οι νέες νοσηλείες στην Αττική έχουν μια αυξητική τάση που τη μετράμε όπως τον ρυθμό αναπαραγωγής για τα κρούσματα. Έχει ξεπεράσει τη μονάδα. Σε ό,τι αφορά το ιικό φορτίο στα λύματα υπάρχει τεράστια αύξηση, αντίστοιχη με τον Νοέμβριο είπε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, στην Αθήνα το Rt είναι 1,1, 0,93 στη νότια Ελλάδα, 1,1 στην Κρήτη και 0,8 στη Θεσσαλονίκη. Όπως, είπε, εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα στη χώρα θα είναι 7.000-8.000. Τα νέα κρούσματα στις ΜΕΘ υπολογίζονται σε 80-100 τις επόμενες επτά ημέρες. «Αν μείνουμε σε αυτή την πορεία που είμαστε τώρα θα είναι καλά. Το κόκκινο δεν είναι καλό σενάριο γιατί στο τέλος Μαρτίου έχει 500-600 κλίνες. Θέλει λοιπόν προσοχή», ανέφερε.
Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι υποχώρησε σημαντικά η επιδημία, κρατάει ακόμα κάποιες εστίες ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης όπου υπάρχει μια μικρή αύξηση στα κρούσματα, χωρίς να έχουν επηρεαστεί πολύ τις νοσηλείες Και στα λύματα η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με την Αθήνα.
Ακόμα ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και για την Αχαΐα, καθώς όπως είπε καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην Πάτρα (94%) και αύξηση των νοσηλειών και χρειάζεται προσοχή. Προσοχή είπε χρειάζεται στο Λασίθι όπου η αύξηση είναι 372% με την παραλλαγή του ιού να κυκλοφορεί, ενώ για την Εύβοια έκανε λόγο για 116% αύξηση.
Πρόβλημα καταγράφηκε σε Μύκονο και Θήρα, όπου πιστεύεται ότι θα περιοριστεί γιατί περιορίζεται εύκολα όταν είναι μικρή η εστία της επιδημίας. Η δυτική Μακεδονία παραμένει σε καλό επίπεδο, μετά τις μεγάλες επιδημίες του Νοεμβρίου, ενώ σε σταθερό επίπεδο παραμένει η ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας χαρακτηριστικά, η Θεσσαλία «σέρνεται», χωρίς όμως να μιλάμε για το φαινόμενο της Αττικής ή της Αχαΐας. Στα Ιόνια είχαμε μια μικρή επιδημία στη Ζάκυνθο, ενώ η Ήπειρος εμφανίζει την καλύτερη εικόνα από όλες τις περιοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις νοσηλείες είπε ότι το 75% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών.
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ακόμα ότι είναι άλλο η μετάλλαξη και άλλο η παραλλαγή του ιού για την οποία ανέφερε ότι είναι πολλές μεταλλάξεις μαζί. Τέλος, είπε ότι έγινε πρόταση στο ΕCDC να αποκτήσει ακόμη ένα χρώμα ο χάρτης – βαθύ κόκκινο – λόγω των μεταλλάξεων. «Εγώ νομίζω θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» είπε ο κ. Τσιόδρας.
Έκανε λόγο για διαφορετικά στελέχη στο δεύτερο κύμα σε σχέση με το πρώτο για να καταλήξει:
«Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η επιδημία αρκεί να είναι δημόσιο αγαθό όπως οφείλουν να είναι».