Στις ηλικιακές ομάδες στις οποίες καταγράφονται μεγαλύτερες επιπτώσεις του κορονοϊού αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στη χώρα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου έχουν τα άτομα τα οποία ηλικίας 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.
Επίσης ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μικρότερη μείωση των νέων κρουσμάτων καταγράφεται πλέον στην Αθήνα από ό,τι στην Θεσσαλονίκη καθώς η μείωση αυτή είναι 7-8% στην Αττική και 25% στη Θεσσαλονίκη εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως επανέλαβε το ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές κάτω από τη μονάδα όσον αφορά τον δείκτη επιδημιολογικής παρατηρήσης RT.
Παρατήρησε ότι παραμένει χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας, αλλά υψηλό ακόμη σε άλλες περιοχές όπως η Λάρισα.
Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ’ αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.
«Η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να επιβαρύνει το “κουρασμένο” Σύστημα Υγείας»
Σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 1251 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 89. Επίσης οι διασωληνομένοι είναι 600.
Στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της Covid-19 στη χώρα, ο Επίκουρος Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 68.000.000 διαγνώσεις από τις οποίες 1,5 εκατομμύριο έχουν καταλήξει.
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων όμως παραμένουν σταθερά σε υψηλά νούμερα αν και είναι λιγότερα από τα αρχές Οκτωβρίου.
Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένουν σε υψηλά νούμερα αλλά τείνουν να δείχνουν επιβράδυνση με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει επιβράδυνση με ταχύτερο ρυθμό από την Αττική αλλά συνεχίζοντας να έχει υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο.
«Η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να επιβαρύνει το “κουρασμένο” Σύστημα Υγείας» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης τονίζοντας πως «η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική».
Κατά την σημερινή ενημέρωση απουσίαζε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς τα καιρικά φαινόμενα στην Βόρεια Ελλάδα επιβάλλουν την παρουσία του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.