Οι εικόνες με τους μικρούς μαθητές να κάνουν μάθημα στον εξωτερικό χώρο καφενείου με μπουφάν και μάσκες που διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο εν μέσω πανδημίας στον Πύργο Ηλείας έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και όχι μόνο.
Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία
Η εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» βρέθηκε στην τοπική κοινότητα της Πεύκης του δήμου Πύργου βρέθηκε την Πέμπτη και συνάντησε τους μαθητές αλλά και τον πρόεδρο.
«Κάνει κρύο το πρωί, δεν γίνεται μάθημα έτσι. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για εμάς. Άλλα παιδιά είναι σίγουρα πιο τυχερά αφού δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έχουμε εμείς. Όλοι οι μαθητές πρέπει να είναι ίσοι. Να μην συμβαίνει αυτό επειδή εμείς μένουμε σε μια ορεινή κοινότητα», λένε με νόημα οι μαθητές.
Ο χώρος που επιλέχθηκε – με πρωτοβουλία του φιλότιμου πρόεδρου της κοινότητας- δεν αποτελεί κάτι άλλο από μια προσωρινή λύση. Το κρύο γίνεται καθημερινά πιο έντονο αφού ο χειμώνας πλησιάζει και οι μαθητές δηλώνουν «Αυτό που βιώνουμε να τελειώσει το συντομότερο»…
«Έκανα το μαγαζί μου σχολείο»
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ξουλεής τονίζει πως «Λόγω του ότι στο χωριό δεν υπάρχει σύνδεση ίντερνετ, ούτε στο κοινοτικό Γραφείο, επειδή το κατάστημα που έχω διαθέτει δορυφορική και ασύρματη σύνδεση, τα παιδιά-μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, συνολικά 17, 11 από το χωριό μας και τα υπόλοιπα από τη γειτονική κοινότητα της Αγίας Άννας προσπαθούν να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση. Δεν έχουν τάμπλετ ούτε λάπτοπ και δασκάλα από το Γούμερο δάνεισε ένα μικρό τάμπλετ σε έναν μαθητή. Κάλεσα τα παιδιά να `ρθουν στο μπαλκόνι του καταστήματός μου που υπάρχει χώρος για να παρακολουθήσουν –όσο μπορούν- μάθημα γιατί αλλιώς θα πάρουν απουσίες. Έκανα το μαγαζί μου σχολείο… νιώθω σαν πατέρας και δάσκαλος – καθηγητής. Τα παιδιά ήρθαν γιατί δεν έχουν εναλλακτική. Και κάνουν μάθημα μέσα στο κρύο…»
«Το κρύο θα γίνεται πιο έντονο»
Αν και σχεδόν 11 η ώρα η θερμοκρασία ήταν χαμηλή στην Πεύκη. «Το πρωί κάνει ακόμα περισσότερο κρύο κι όσο περνούν οι ημέρες θα γίνεται πιο έντονο. Δεν θα μπορούν τα παιδιά να συνεχίσουν εδώ το μάθημα… πρέπει κάτι να γίνει. Αν τους δοθούν τάμπλετ θα μπορούν να πάνε στο Κοινοτικό Γραφείο μερικά να κάνουν εκεί μάθημα είτε από τα σπίτια τους κάποια που μένουν εδώ δίπλα», λέει ο κ. Ξουλεής.
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της κοινότητας σχολιάζει πως «Είναι ένα αδύνατο σημείο του προγράμματος τηλεκπαίδευσης αφού δεν μπορούν όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση. Έπρεπε από πριν να υπάρχει μια πρόβλεψη γι` αυτό. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σίγουρα… εμείς είχαμε ζητήσει σύνδεση ίντερνετ για το κτίριο που στεγάζεται το Κοινοτικό Γραφείο από τον Σεπτέμβριο του 2019. Ας επισπευθούν οι διαδικασίες. Ενημερώθηκα ότι ο δήμαρχος που είναι καλός και μας υποστηρίζει έκανε μια προσφορά για να προμηθευτούν τα παιδιά τάμπλετ. Μένει να γίνει πράξη και σύντομα. Στην κα Κεραμέως θα έλεγα πως τα παιδιά εδώ είναι πίσω, πρέπει όμως να προχωρήσουν. Και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να ενδιαφερθούν με την τοποθέτηση μιας κεραίας για ίντερνετ για να υπάρχει σε όλα τα σπίτια για όλα τα παιδιά του χωριού μας. Να μπορούν να διαβάζουν… εμείς θα κάνουμε δεκτή αυτή τη πρόταση χωρίς αντίρρηση».
Τι λένε οι μαθητές
Ξεχωριστή σημασία σε όλα τα παραπάνω έχουν τα λόγια των παιδιών. Φορώντας εκτός από τις μάσκες προστασίας από τον Covid 19 και τα μπουφάν τους αφού το κρύο είναι έντονο…
Ο Παναγιώτης (Α` Γυμνασίου), είπε ότι «το σύστημα μπλοκάρει και δυσκολευόμαστε. Δεν μου αρέσει που κάνουμε μάθημα εδώ, στο σχολείο είναι καλύτερα αλλά δεν γίνεται κι αλλιώς. Κάνει και κρύο…».
Ο Κώστας (Α` Γυμνασίου) ανέφερε ότι «και τις δύο ημέρες καταφέραμε να παρακολουθήσουμε μάθημα πολύ λίγο. Δεν θ` αντέξουμε με τόσο κρύο, πρέπει ν` αποκτήσουμε ίντερνετ και συσκευές. Στην υπουργό θα έλεγα ότι πρέπει να μας βοηθήσει».
Η Αρετή (Β` Γυμνασίου), ανέφερε ότι «Το πιο δύσκολο είναι το κρύο το πρωί. Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα κάνω μάθημα σε τέτοιες συνθήκες. Χρειαζόμαστε ίντερνετ και τάμπλετ για να παρακολουθούμε μάθημα στη ζεστασιά του σπιτιού μας».
Ο Χρήστος (Ε` Δημοτικού) σχολίασε πως «Το σήμα του ίντερνετ δεν είναι δυνατό και δυσκολευόμαστε. Ο πρόεδρος μας βοήθησε και πρέπει να τον ξαναψηφίσουν. Έκανε το καλό σαν πρόεδρος. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε μέσα στο μαγαζί αλλά θα πληρώσει πρόστιμο αν το δει η Αστυνομία. Στα παιδιά της ηλικίας μου λέω να αντέξουν και να δουν ότι εμείς στο χωριό προσπαθούμε με πολύ λιγότερες δυνατότητες».
Η Μαρία (ΣΤ` Δημοτικού) είπε πως «Φοράμε τα μπουφάν μας ανοίγουμε τα βιβλία και προσπαθούμε να κάνουμε μάθημα κι ελπίζουμε να δοθεί μια λύση. Να μας βοηθήσουν».«Όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουμε τις ίδιες δυνατότητες»…
Η μεγαλύτερη της ομάδας των μαθητών, η Όλγα (Β` Λυκείου), τόνισε πως «Αναγκαζόμαστε να κάνουμε μάθημα εδώ γιατί αλλιώς θα μείνουμε από τις απουσίες. Θέλω να πω πως τα παιδιά που έχουν τις δυνατότητες για να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση χωρίς πρόβλημα είναι τυχερά. Τους λέω να το σέβονται αυτό γιατί εμείς εδώ δεν έχουμε τη δυνατότητα και μας τρώει το κρύο. Στους πολιτικούς θα έλεγα ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να είμαστε ίσοι και όχι αυτοί που μένουν στην πόλη να έχουν περισσότερες δυνατότητες από αυτούς που βρίσκονται σε χωριό».
Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από επικοινωνία του αντιδήμαρχου Πύργου -αρμόδιου για θέματα Παιδείας- Γιάννη Παπαδημητρίου με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας κ. Μάνδαλο, δόθηκε άδεια στον πρόεδρο της κοινότητας, ώστε η παρακολούθηση των μαθημάτων να γίνεται εντός του καταστήματος που είναι ιδιοκτησία του πρόεδρου της τοπικής κοινότητας Πεύκης…