Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα για ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), αυτό της κατασκευής του δικτύου παροχής φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Δράμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι τις επόμενες μέρες θα δημοπρατηθεί από τη ΔΕΔΑ (Δίκτυα Εταιρίας Διανομής Αερίου) η κατασκευή του δικτύου στις συγκεκριμένες πόλεις που θα πραγματοποιηθεί ως δύο ξεχωριστά υποέργα, το ένα για το δίκτυο σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, συνολικού προϋπολογισμού 16,3 εκατομμυρίων ευρώ, και το δεύτερο για τις πόλεις Ξάνθη και Δράμα, συνολικού προϋπολογισμού 17,1 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Περιφέρεια ΑΜΘ θα καλύψει το μισό ποσό της χρηματοδότησης.
Σε ό,τι αφορά το δίκτυο της Καβάλας, ο κ. Μέτιος σημείωσε ότι για να προχωρήσει θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα από τον ΔΕΣΦΑ η κατασκευή των Σταθμών Μέτρησης και Μείωσης Πίεσης στο Χαλκερό, ενώ για την Ορεστιάδα ανέφερε ότι η ΔΕΔΑ επεξεργάζεται τους όρους για την ασφαλή μεταφορά του φυσικού αερίου με ειδικά βυτιοφόρα οχήματα.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, υπήρξε καθυστέρηση στην εξέλιξή του. Το γεγονός αυτό το απέδωσε στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΔΑ που δεν κατάφερε να οριστικοποιήσει και να υποβάλει τα τεύχη δημοπράτησης, στις τεχνικές ιδιαιτερότητες και στο μέγεθος του έργου που επέβαλλε την ανάγκη διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς, αλλά και στην πανδημία του κορωνοϊού που επέφερε καθυστέρηση σε όλα τα έργα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου φυσικού αερίου για την ανάπτυξη στην περιοχή.
«Τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο κ. Μέτιος, «η ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τροφοδοτείται από πολλούς διαδρόμους φυσικού αερίου δίνει στη χώρα μας ένα σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα. Το ίδιο ισχύει και για την Περιφέρειά μας, που έχει μια προνομιακή γεωγραφική θέση. Ο ΤΑΡ, οι αγωγοί Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και Ελλάδας – Ιταλίας (IGI), καθώς και η πλωτή μονάδα αερίου στην Αλεξανδρούπολη (ΑΣΦΑ), αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Περιφέρειά μας, καθιστώντας την ενεργειακό πέρασμα προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
«Μετά από συστηματική προσπάθεια», συνέχισε ο περιφερειάρχης, «εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση εντάσσοντας στο ΕΣΠΑ το έργο “Ανάπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης”, με συνολικό προϋπολογισμό 56,6 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα μισά τα διαθέτει η Περιφέρεια».
«Με το έργο αυτό», συμπλήρωσε, «θα κατασκευαστούν 493 χιλιόμετρα νέου δικτύου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας: τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα. Η εκτίμηση είναι ότι θα μπορούν να γίνουν πάνω από 50.000 συνδέσεις σε νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία και σχολεία. Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά».