Για τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού, την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνονται με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσής της μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (2/9) ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στο Mega ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε πως κάποια από τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχουν αποδώσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Στη συνέχεια επανέλαβε πως πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων επί 50, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 10.000. «Δεν είναι μακριά από αυτά που ξέρουμε. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως η πολιτεία γνωρίζει 3.000 ενεργά κρούσματα» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως οι δύο αριθμοί δεν είναι αρκετά μακριά.
Εστιάζοντας στο περιστατικό στην Ξάνθη, όπου ασθενής νόσησε ξανά από κορονοϊό επεσήμανε πως δεν είναι απίθανο, υποστηρίζοντας πως «θα μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: ή θα πρέπει το στέλεχος του ιού να είναι διαφορετικό ή η ανοσία που έχτισε την πρώτη φορά ο ασθενής να μην ήταν αρκετά ισχυρή».
«Δεν είναι όμως πολύ συχνό το φαινόμενο. Αν παραμείνουν σπάνια περιστατικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αν γίνουν πιο συχνά θα είναι. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσία κρατάει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής Ιατρικής.
Κάνοντας ειδική αναφορά στη μετάλλαξη του ιού από την αρχική του εμφάνιση μέχρι σήμερα, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι η μία μετάλλαξη έχει δείξει υψηλότερη μεταδοτικότητα του ιού.
Σχολίασε επίσης και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, υποστηρίζοντας πως δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων . «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε έξαρση κρουσμάτων λόγω των σχολείων» σημείωσε, τονίζοντας πως η τήρηση των αποστάσεων είναι σημαντική για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.
«Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή από κάθε σχολείο και να κάνουν το maximum των μέτρων που μπορούν να εφαρμόσουν και όχι το minimum» δήλωσε και ζήτησε από τους διευθυντές των σχολείων να εφαρμόσουν όσο καλύτερα μπορούν τα μέτρα προστασίας, ενώ συμπλήρωσε πως καλό θα ήταν να δημιουργηθούν βίντεο προκειμένου τα παιδιά να μάθουν τους λόγους της χρήσης της μάσκας και τη διαδικασία.
«Κάθε σχολείο θα πρέπει να γίνει πιο ιδιαίτερο στα μέτρα του, πέρα του minimum. Δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να ορίσει κάθε λεπτομέρεια για το πώς θα λειτουργήσει η κάθε τάξη» εξήγησε ο καθηγητής Ιατρικής, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πρότασή του για εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στα σχολεία.
Τέλος, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι μπορεί κάποιος να νοσεί από κορονοϊό και από γρίπη, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης όσες ομάδες πολιτών το έχουν ανάγκη.